Ellen ten Damme kreeg voor de tweede keer borstkanker: 'Ik dacht: zeg maar dag tegen de wereld'

Door Kim Veldema
Ellen ten Damme kreeg voor de tweede keer borstkanker: 'Ik dacht: zeg maar dag tegen de wereld'

Ellen ten Damme krijgt de schrik van haar leven als er eind vorig jaar voor de tweede keer borstkanker bij haar wordt geconstateerd. In 2005 kreeg de toen 38-jarige Ten Damme dezelfde diagnose. "Misschien ben ik er over een half jaar niet meer'', schoot er twaalf jaar geleden door haar hoofd.

Daarom gaf de artieste cameraman/regisseur Rob Hodselmans, met wie ze al vaker werkte, destijds toestemming haar leven vast te leggen. "Dan is er toch een keer een goed portret van me gemaakt'', dacht ze. 

'Nooit meer over deze ziekte praten'Eigenlijk moest Ellen ten Damme - As I Was Wondering Where This Mixed-Up Little Life Of Mine Was Leading To een privé-document worden voor het geval ze zou overlijden, maar ze overleefde de borstkanker. De zangeres/actrice besloot Rob Hodselmans toch zijn gang te laten gaan, zodat ze een keer haar eigen verhaal kon vertellen. "In de hoop dat ik daarna nooit meer over de ziekte hoefde te praten'', aldus Ten Damme.

Lees ook: 18-jarige jongen vindt beha uit die beginnende borstkanker opspoort

Behandeling verloopt soepeltjesHelaas moet ze dat nu toch. De actrice - of zeg maar gerust: creatieve duizendpoot - kreeg vorig najaar voor de tweede keer de diagnose borstkanker te horen. Een enorme klap: "Ik dacht: zeg maar dag tegen de wereld, ik ga vast dood. Dat denk je in eerste instantie." Toch verloopt de behandeling soepeltjes, zo vertelt ze zelf. En tijdens optredens "heeft niemand iets gemerkt van de bestraling." Een sterke vrouw, die - zo merkt ze - anders naar het leven is gaan kijken.

Bron beeld: ANP Foto