Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Uit onderzoek is gebleken: Amalia wordt steeds vaker gekozen als kindernaam

'Het houdt verband met haar meer actieve rol binnen het koningshuis'

onderzoek amalia kindernaam

Nu we prinses Amalia steeds vaker in de media voorbij zien komen, wordt de naam ook steeds vaker gekozen als kindernaam, zo blijkt uit een onderzoek van Made for Moments. Naar verwachting zal de naam van de prinses na dit weekend nóg populairder worden, aangezien ze tijdens de verjaardag van haar vader aankomende zaterdag een prominente rol zal spelen.

Van aandacht tot naam vernoemen

De toegenomen populariteit komt niet uit de lucht vallen. Patricia Pauwels, marketeer bij Made for Moments zegt het volgende: "Het houdt verband met haar meer actieve rol binnen het koningshuis. Mensen zien haar vaker op televisie, lezen haar naam, oftewel ze komen er meer mee in contact dan voorheen. We weten uit eerdere onderzoeken dat meer aandacht leidt tot meer vernoemingen. Maar, we weten ook dat mensen niet graag vernoemen als ze een negatieve associatie hebben met de naam. Het feit dat het hier wel steeds meer gebeurt is dan ook een positieve ontwikkeling voor het Koningshuis."

Amalia van Oranje is zelf overigens ook vernoemd en wel naar haar voorouder Amalia van Solms (1602 - 1675). Deze Amalia huwde prins Frederik Hendrik van Oranje en zette in de 17e eeuw het Haagse Hof in Europa op de kaart. Ze vergrootte het vermogen van de Oranjes en onderhandelde politieke huwelijken die van groot belang bleken voor de macht en het aanzien van de familie. Een van haar nazaten, kleinzoon stadhouder-koning Willem III, werd in 1689 zelf tot koning van Engeland, Ierland en Schotland gekroond.

Anders dan bij Beatrix en Willem-Alexander

De ontwikkeling van populariteit van de naam Amalia is anders dan bij haar grootmoeder, prinses Beatrix. Daar steef het gebruik van de voornaam van rond de 18 keer per jaar vóór haar geboorte, naar ruim 200 in het geboortejaar van Beatrix (1938) en naar bijna 300 in 1941. Inmiddels wordt de naam vrijwel niet meer gebruikt, in de periode 2013-2023 werden er, in totaal, minder dan 10 kinderen Beatrix genoemd.

Bij de vader van Amalia, koning Willem-Alexander, volgde de populariteit een vergelijkbaar patroon. Van rond de 500 vernoemingen vóór zijn geboorte, naar rond de 900 in de jaren erna. Dit effect was alleen zichtbaar voor de voornaam 'Alexander'. De naam 'Willem' was destijds reeds een van de meest populaire kindernamen, en daar was geen verandering zichtbaar.

Royalty
  • Made for Moments
  • NL Beeld