De slimme, 18-jarige Julian Rios Cantu uit Mexico heeft een BH ontwikkeld die de eerste signalen van borstkanker zouden traceren. Een uitvinding die, mocht het lingeriestuk inderdaad naar behoren blijken te functioneren, miljoenen levens zou kunnen redden (de ellende en pijn-besparing van alle therapieën nog buiten beschouwing gelaten).

Lees ook
Waarom 'zitten' de allergrootste boosdoener voor je lichaam is

De 'Auto Exploration Bra'
De zogenaamde Auto Exploration Bra beschikt over 200 sensoren die de eerste signalen van beginnende borstkanker zouden kunnen traceren. De speciale BH dient slechts één keer per week gedragen te worden en verstoort daarmee ons alledaagse leven minimaal. De sensoren brengen de omvang, textuur, kleur en temperatuur van de borsten in kaart, waarna ze de gegevens naar een aangesloten computer, of via bluetooth naar een smartphone app sturen. Daar worden de gegevens verzameld en verwerkt in een speciaal, neuraal netwerk.

Hoe vroeger, hoe beter
De jongen kwam tot zijn idee nadat zijn eigen moeder na een jarenlange strijd tegen de afschuwelijke ziekte een dubbele borstamputatie had moeten ondergaan. In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 17.000 vrouwen te maken met borstkanker, wat betekent dat 1 op de 7 vrouwen ergens in hun leven getroffen wordt door de afschuwelijke ziekte. Ontdekking in een vroeg stadium is cruciaal voor een goede kans op volledige genezing. Daarom is het zo belangrijk dat we geregeld grondig zelfonderzoek blijven doen. Want alleen wij weten van onszelf wanneer iets anders aanvoelt of er anders uitziet dan we gewend zijn.

‘Ondernemer van het Jaar’
In Nederland kunnen alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar iedere twee jaar een mammografie laten uitvoeren volgens het bevolkingsonderzoek. Iets dat in Mexico, waar slechts 9,5 mammografieapparaat per één miljoen mensen beschikbaar is, totaal niet aan de orde is. Zelfonderzoek is daarmee in Mexico nóg crucialer dan hier. Rios Cantu’s bedrijf Higia Technologies heeft daarom, terecht, de jaarlijkse prijs voor ‘Ondernemer van het Jaar’ gewonnen voor zijn uitvinding. Hij verdiende daarmee 20.000 dollar.

Prachtige vinding
Het bedrijf zegt "zich volledig in te willen zetten voor een betere kwaliteit van leven van vrouwen en met het bereiken van een goede zelfonderzoek-methode, zoals de BH, borstkanker in een veel eerder stadium op te kunnen sporen. Zo nemen de kansen op genezing aanzienlijk toe".

Een prachtige vinding die hopelijk verder ontwikkeld gaat worden en daarmee wellicht vele levens zal redden.

Bron: Telegraph