Coronacrisis: opsteker voor hormoontherapie

Coronacrisis: opsteker voor hormoontherapie

Dit is wat gynaecoloog dr. Pinas deelt met Nouveau.

Op hormoontherapie om de overgang wat draaglijker te maken ligt vaak nog een taboe. Vrouwen zouden er 'gewoon maar even doorheen moeten' en het helpt niet dat veel informatie over hormoontherapie verouderd is.

In werkelijkheid kunnen met hormoontherapie de klachten rond de menopauze aanzienlijk worden verminderd. In Nederland wordt er zeer zorgvuldig mee omgegaan: lichte doses, niet langer dan verantwoord is, altijd onder controle van een arts. Ter vergelijking: als je per dag twee glazen alcohol drinkt, maakt dat de kans op borstkanker veel groter dan het gebruik van hormoontherapie.

Coronacrisis: opsteker voor hormoontherapie

Binnenkort in Nouveau een uitgebreider verhaal over dit onderwerp, maar we lichten er alvast een interessante quote uit, omdat elk lichtpuntje in de coronacrisis welkom is.

"Juist in deze tijd zouden meer vrouwen van de voordelen van hormoontherapie moeten weten," zegt gynaecoloog dr. Pinas van de ZBC FeM-poli in Zwolle. " Vrouwen zijn bijvoorbeeld beter bestand tegen virale infecties zoals waarschijnlijk corona dan mannen, vanwege hun gehalte aan oestrogenen. Nu we nog jaren op goed geteste vaccins moeten wachten, zou het geen kwaad kunnen als vrouwen zouden weten dat ze hun afweersysteem een boost in de goede richting kunnen geven door te zorgen voor voldoende circulerende oestrogenen. Voor vrouwen in de overgang die twijfels hebben over hormoontherapie kan deze info wellicht doorslaggevend worden, de komende maanden."

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in