• Health

Zet eens wat vaker een raam open!

Door Ella Vermeulen
Zet eens wat vaker een raam open!

En niet alleen vanwege corona!

Strijken, deodorant, kaarsen of wierook branden, hout stoken in de open haard, roken, wokken, bakken en braden, je eigen CO2 uitstoot in de vorm van adem – in veel huizen in de lucht binnenhuis slechter dan buiten. Dat komt door schimmel en fijnstof. En de ironie is dat juist goed geïsoleerde huizen er gevoelig voor zijn.

"Als het heel vochtig is in huis, kun je luchtwegklachten krijgen of kunnen die klachten verergeren," zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. "Irritatie aan je ogen of hoofdpijn kunnen ook een gevolg zijn van vervuilde lucht. Voor je eigen gezondheid en die van kwetsbare groepen, zoals kinderen en ouderen, is gezonde binnenlucht heel belangrijk."

Ventileren doe je zó

  • Ventileren betekent niet een half uurtje alles tegen elkaar openzetten (dat is luchten). Dat kan in de zomer geen kwaad, maar nu in de winter kost het onnodig veel energie om de lucht binnen weer op te warmen en dat is ook weer niet de bedoeling.
  • Het is meer iets wat je dag en nacht moet doen, ventileren. Zet (klep)raampjes en/of ventilatieroosters open, zet een raam op een kier. Zorg ook dat de lucht door je huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in de deur of muur.
  • Zet je in de slaapkamer een raam open, doe dan de deur van de slaapkamer dicht tijdens het luchten. Zit er in de ruimte die je lucht een thermostaat, draai die dan laag.  
  • Ventileer extra als je kookt, doucht en klust in huis, en als er veel mensen zijn. Zet bijvoorbeeld een extra raam open of zet het ventilatiesysteem op de hoogste stand. Heb je een afzuigkap, laat die dan ook na het koken nog een tijdje aanstaan om luchtjes en fijnstof af te voeren.
  • Roken zorgt voor veel vervuiling, dus rook liever niet in huis. En zorg voor minder vocht in huis: hang bij droogzaam weer de was buiten op, kook met de deksel op de pan en maak vloeren goed droog na het dweilen.

Doe je ook mee aan de grote Nouveau Enquête

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in