De ultieme dooddoener: 'Leer er maar mee leven.'
Hoe komt het dat juist vrouwen zo vaak rondlopen met onbekende klachten en onjuiste diagnoses? Klachten die door artsen al snel worden afgedaan als de overgang, burn-out, chronisch vermoeidheissynsdroom of de gekmakende bewering: 'Het zit tussen je oren'?
Meer bijwerkingen
Waarom is ruim 75 procent van de patiënten met schildklierafwijkingen, reuma en andere auto-immuunziekten vrouw? Waarom hebben vrouwen 60% meer kans op bijwerkingen van geneesmiddelen...
...en hoe komt het dat ze twee keer zo vaak een depressie hebben en dat veel hartinfarcten bij vrouwen worden gemist? Hoe komt het dat medici in Nederland niet weten waar dat aan ligt? Journalist Mirjam Kaijer zocht het uit.
Genderspecifieke zorg
En het antwoord is schokkend: it's a man's world. Het lichaam van de man is nog steeds de norm waar medische kennis op is gebaseerd. Genderspecifieke zorg is in Nederland nog ver te zoeken. Vergeleken met landen als Canada en de Verenigde Staten lopen we flink achter de feiten aan.
'Ik ben geen man!'
In 'Ik ben geen man!' (24 euro) neemt Kaijer het op voor de vele vrouwen al jaren in medisch niemandsland ronddolen. Omdat hun vage klachten nu eenmaal minder makkelijk op te lossen zijn dan, pakweg, een simpele breuk. Maar ook simpelweg omdat het klachten van vrouwen zijn en een vrouwenlijf heel anders werkt dan dat van een man.
“In Nederland wordt te vaak gedacht dat alleen alles wat onder de bikini zit vrouwen onderscheidt van mannen," zegt ze in Linda. "Maar onze organen worden anders ziek én we hebben een heel ander hormonaal systeem. Auto-immuunziekten, depressies en angststoornissen zijn bij vrouwen bijvoorbeeld vaak hormoon-gerelateerd.”
"De symptomen van vrouwen kunnen anders zijn, maar artsen herkennen dit door een gebrek aan kennis vaak niet," aldus Kaijer. "Vrouwen hebben daarnaast twee keer zo vaak bijwerkingen van medicijnen, omdat ze voornamelijk uitgeprobeerd zijn op mannen."
Luchtig, maar kernachtig
'Ik ben geen man!' laat zien waarom legio vrouwen nog altijd in medisch niemandsland ronddolen. Dit boek – luchtig, maar kernachtig geschreven - is een pleidooi voor meer persoonlijke geneeskunde en beter wetenschappelijk onderzoek naar man-vrouwverschillen in de zorg. Het is een aanrader voor elke hulpverlener en een bemoedigend en inspirerend voorbeeld voor vrouwen die in onze gezondheidszorg zijn verdwaald: geef nooit op!
Openingsfoto (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in