• Health

Hebben we straks allemaal smetvrees?

Hebben we straks allemaal smetvrees?

Vaker handen wassen zal voorlopig niet verdwijnen.

Pakje van de mat pakken, binnen neerleggen, handen wassen, pakje minimaal een uur laten liggen, openmaken, handen wassen. Herkenbaar?

Vooruit, nog eentje: met handschoenen aan boodschappen doen, zelf het handvat van het karretje ook nog even ontsmetten, in de auto snel toch nog een dotje desinfecterende gel en thuis de mandarijnen en sinaasappelen wassen, voor het geval er iemand overheen heeft gekucht. Voor veel mensen is dit het Nieuwe Normaal, maar wanneer sla je door?

Smetvrees, een nare obsessief-compulsieve stoornis, heb je niet zomaar. "Iederéén is nu waarschijnlijk wat alerter als het op hygiëne aankomt, maar daarom gaan we nog niet collectief smetvrees ontwikkelen", aldus psychiater Menno Oosterhoff, gespecialiseerd in dwangstoornissen, in Het Laatste Nieuws. "Wat 'normaal' is, is nu tijdelijk veranderd. De normen zijn opgeschroefd. Daardoor zijn we allemaal een beetje bang en voorzichtig geworden. Ik had er de eerste dagen in de supermarkt ook last van, maar dat ebt wel weer weg."

Hij ziet geen ontwikkeling tot volledig steriel willen leven: "Als we het virus onder bedwang hebben, zal ook de angst afnemen. Mensen kunnen makkelijk schakelen. Waar nodig passen we onze normen aan en we schalen snel op en af. Als je op vakantie bent op een camping leg je de lat voor het sanitair ook lager dan thuis. Het niet zo propere toilet in dat restaurantje vind je acceptabel, maar van je hotel verwacht je iets anders. We passen onze normen aan onze omgeving aan."

Hoe schoon moeten we zijn?

  • Corona of geen corona, groente en fruit wassen is altijd een goed idee.
  • Heilig keukenprincipe: gescheiden snijplanken voor vlees en groente om kruisbesmetting te voorkomen.
  • Handen wassen met zeep: altijd als je van buiten naar binnen komt, als je van het toilet komt, voor je voedsel aanraakt en nadat je een dier hebt geaaid.
  • Qua zeep: virussen zoals corona hebben een mantel van vet om zich heen. Door goed te wassen met water en zeep kan het virus worden vernietigd. Was je aldoor je handen, dan komt de gevarenzone in zicht en is het tijd om even met je huisarts te bellen.
  • In het verlengde van handen wassen: probeer niet aan je gezicht te zitten.
  • Het kan absoluut geen kwaad om eens per dag even een ontsmettend doekje over je telefoon, toetsenbord en een paar keer per dag over de oppervlakken in de keuken te halen.  
  • Liever even geen gezamenlijke schalen chips en nootjes om uit te snacken en misschien ook liever even geen breekbrood.
  • Hou je schoonmaakspullen schoon: emmers na gebruik even omspoelen met heet water, poetsdoeken en dweilen wassen op 60 graden.
  • Afstand houden is en blijft een uitstekende manier om besmetting te voorkomen.

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in