Afvallen met trenddieet 3: Whole30

Afvallen met trenddieet 3: Whole30

Maak je borst maar nat: 30 dagen geen alcohol.

De diëten du jour hebben massa’s volgelingen die elkaar steunen met recepten en gelikte foodfoto’s. Maar (hoe) werken ze en welk dieet past het best bij je? Je las al de voor- en nadelen van het Keto Dieet en Intermittent Fasting, in het laatste deel van Nouveau's dieettrends 2020 gaat het over Whole30.

Whole, wat?

Dit is een dieet dat je leven in 30 dagen ‘reset’, jubelen de volgers. Dertig dagen lang moet je je houden aan een strikte lijst van producten die je wel (gematigde porties vlees, zeevruchten, eieren, groenten, wat fruit, natuurlijke vetten, kruiden en specerijen) en niet (soja, peulvruchten, echte en kunstmatige toegevoegde suiker, zuivelproducten, gebak, junkfood) mag eten.

Afvallen met trenddieet 3: Whole30

Ook sulfaten zijn verboden, dus: dertig dagen geen alcohol. Dat alles om af te vallen en korte metten te maken met de hunkering naar suiker, pieken in de bloedsuiker en darmproblemen.

Zo pak je het aan

Aangeraden wordt om jezelf voor en na het Whole30-dieet te wegen, want dat mag niet tijdens de dertig dagen van het dieet zelf. Ook je omvang opmeten mag niet. Sporten mag wel, daar zitten geen restricties aan.

Eetspiratie doe je op via Instagram en dan met name door te zoeken op #whole30 (4,2 miljoen berichten) en #whole30recipes (280.000 berichten). Omdat het dieet nog vooral booming is in Amerika, valt er niet zoveel inspiratie te halen bij Nederlandse volgers. 

Let wel hierop

Experts staan niet te juichen als in diëten hele voedselgroepen worden verboden, zoals (ook) bij dit eetpatroon het geval is. En ben je een emotie-eter?

Dan kan dit dieet verrassend pittig zijn, merkte ER-actrice Busy Philipps. Zij deelde met haar volgers op social media haar Whole30-proces en noemde de weg ‘intens’. ‘Ik kon mijn gevoelens niet langer onderdrukken door ze weg te eten, dus moest ik nieuwe manieren ontdekken om ermee om te gaan.’ Afgaand op haar posts spijbelt ze nogal eens. 

Plussen

Toegevoegde suikers zoveel mogelijk vermijden, is altijd een goed idee en kan een eyeopener zijn in een tijd waarin inmiddels 15% van de Nederlanders ouder dan achttien jaar obesitas heeft. Je valt er snel van af en je versterkt tegelijk je immuunsysteem.

Minder

Je moet veel discipline hebben én engelengeduld om de ingrediënten op verpakkingen te bestuderen. Toegevoegde suikers kom je immers in de meest onverwachte producten tegen, zoals in pindakaas light, kipfilet, saladedressing, soep en crackers. Dat wordt dus nog puzzelen.

Beroemde volgers

Naast Busy Philipps zouden ook actrice Jessica Biel en zangeres Miley Cyrus het Whole30-dieet hebben gevolgd. Het is afgeleid van het Paleo-dieet, waarbij je, kort gezegd, eet zoals onze voorouders.  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in