Virginia Giuffre sleept prins Andrew voor de rechter

Door Ella Vermeulen
Virginia Giuffre sleept prins Andrew voor de rechter

'Het is mogelijk is om niet te leven in stilte en angst.'

Virginia Giuffre, een vermoedelijk slachtoffer van de overleden financier en zedendelinquent Jeffrey Epstein, beschuldigt de prins ervan haar seksueel te hebben misbruikt toen ze zeventien was.

Giuffre stelt in de civiele aanklacht, die is ingediend bij een federale rechtbank in Manhattan, dat Andrew (61) haar ongeveer twintig jaar geleden bij drie gelegenheden seksueel heeft misbruikt.

Virginia Giuffre sleept prins Andrew voor de rechter

(c) BSR Agency

De prins (links) zou haar hebben gedwongen tot seks tegen haar wil in het huis van Epsteins partner Ghislaine Maxwell (rechts) in Londen. Ook zou Andrew haar hebben misbruikt in het huis van Epstein in New York, en op diens privé-eiland in de U.S. Virgin Islands. De 38-jarige Giuffre heeft de beschuldigingen eerder geuit.

'Machtige en rijke mensen zijn niet uitgezonderd van verantwoordelijkheid voor hun daden'

"Ik houd prins Andrew verantwoordelijk voor wat hij mij heeft aangedaan," aldus Giuffre in een verklaring. "Machtige en rijke mensen zijn niet uitgezonderd van verantwoordelijkheid voor hun daden. Ik hoop dat andere slachtoffers zullen zien dat het mogelijk is om niet te leven in stilte en angst."

Virginia Giuffre sleept prins Andrew voor de rechter

Epstein, hier tweede van rechts, naast rechts Ghislaine Maxwell en links de Trumpjes in 2000), pleegde in augustus 2019 zelfmoord in zijn cel in New York, nadat hij was gearresteerd op verdenking van zedenmisdrijven, waaronder mensenhandel en misbruik van tientallen vrouwen en meisjes.

Virginia Giuffre sleept prins Andrew voor de rechter

Giuffre is een van zijn vermoedelijke slachtoffers, ze staat hier tussen mede-slachtoffers Sarah Ransome en Marijke Chartouni. Zij zegt dat Epstein haar met hulp van Maxwell vasthield als een 'seksslaaf' en haar voorstelde aan prins Andrew, die regelmatig met Epstein omging.

Virginia Giuffre sleept prins Andrew voor de rechter

Andrew heeft eerder gezegd dat hij zich Giuffre niet kan herinneren en heeft nog niet op de aanklacht gereageerd. Eerder werkte hij ook al niet mee aan verzoeken van de FBI. De kans dat hij in een Amerikaanse rechtbank verschijnt is niet erg groot. 

Hij heeft geen diplomatieke onschendbaarheid, maar de vraag is of hij door het Verenigd Koninkrijk zou worden uitgeleverd, omdat het een civiele zaak betreft. Zolang hij in Engeland blijft, waar hij zich uit het publieke leven heeft moeten terugtrekken, kan het Openbaar Ministerie in New York weinig.  

Foto's (c) Getty Images, BSR Agency, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in