• Royalty

Prins Ernst August veroordeeld: 10 maanden voorwaardelijk

Prins Ernst August veroordeeld: 10 maanden voorwaardelijk

Herr Hannover drie jaar verbannen uit zijn eigen jachtslot…

Prins Ernst August van Hannover had tot drie jaar gevangenisstraf kunnen krijgen, maar kwam er vanaf met 10 maanden voorwaardelijk. Blij? Integendeel, Zijne Koninklijke Hoogheid is woedend.  

Prins Ernst August veroordeeld: 10 maanden voorwaardelijk

Ernst August en Caroline in 2005, net voor de grote problemen begonnen

De achterkleinzoon van de Duitse keizer en echtgenoot van prinses Caroline van Monaco – ze leven al jaren gescheiden, maar zijn nog altijd getrouwd - is veroordeeld voor zijn capriolen vorige zomer.

Volgens de aanklacht bracht hij zichzelf 'door nalatigheid in een staat van waanzin met alcohol en medicatie. In deze toestand verwondde hij een agent en bedreigde hij een andere agent en zijn werknemers, die het slot voor hem beheerden.'

Honkbalknuppels

Een en ander had plaats op 15 juli 2020 bij zijn jachtslot in het Oostenrijkse Grünau, waar hij eerder ook al dronken voor problemen met de politie had gezorgd.

Er is sprake van honkbalknuppels, dronken schreeuwpartijen, schelden en met voorwerpen gooien. De prins kampt al jaren met middelmatig woedemanagement en heeft een alcoholprobleem.

Hij is gebrouilleerd met zijn oudste zoon, keurt diens bruid prinses Ekaterina af, heeft zijn kleinkinderen nog nooit ontmoet, heeft schulden en is verwikkeld in vele, vrij kansloze rechtszaken om zijn gelijk te halen.

Prins Ernst August veroordeeld: 10 maanden voorwaardelijk

Terug naar de rechtszaak: 'Hij sloeg me in mijn gezicht', zei een van de politieagenten die als getuigen zijn verhoord. Ernst August zou met beide handen het hoofd van zijn collega hebben vastgegrepen voordat hij zelf op de grond viel tijdens een verdedigende actie van de officier. Bovendien viel hij de agenten aan met een messenslijper die ze uit zijn hand sloegen, aldus de getuigen. De prins uitte daarnaast talloze bedreigingen. Een van de verklaringen van een politieagent meldt dat de prins 'zijn huurlingen zal sturen en de agenten zal laten vermoorden'. 'Hij heeft ook onze families bedreigd', zei een ambtenaar.

Van kwaad tot erger

Het incident eind juli was de opmaat voor verdere escalaties. Toen de agenten probeerden Ernst Augusts' wapens van hem af te nemen, werd hij opnieuw woedend. Ten slotte, enkele weken later, bedreigde hij volgens de rechtbank een politieagente. Vanuit een taxi had hij haar met een honkbalknuppel laten weten dat hij in haar schedel zou breken, zei de officier in de rechtbank. 'Hij was heel duidelijk uit op wraak.'

Prins Ernst August veroordeeld: 10 maanden voorwaardelijk

De prins, hier voor de rechtbank, zei aan het begin van de rechtszaak meteen: "Ik neem de verantwoordelijkheid, ik heb grote spijt van wat er is gebeurd en ik ben bereid de schade te betalen," in de hoop de rechter mild te stemmen, maar kwam toch niet onder tien maanden voorwaardelijk uit.

Prins Ernst August veroordeeld: 10 maanden voorwaardelijk

Pijnlijk detail: de rechter heeft hem verboden de komende drie jaar in Grünau te wonen, om zo de beheerders te beschermen. De prins werd boos en riep 'Onmogelijk!' en 'Ondenkbaar!' en zei dat hij niet wist waar hij dan heen moest.  

Waar moet hij nu heen? 

Hij komt al vijftig jaar in het jachtslot en woont er inmiddels zo'n tien jaar permanent. Na Ernst August Jr. jarenlang het leven zuur te hebben gemaakt, hoeft senior niet op een warm welkom en een prinselijk huis in Hannover te rekenen.

Prins Ernst August veroordeeld: 10 maanden voorwaardelijk

De kans dat hij, zoals hier in 1998, weer bij Caroline kan intrekken is nul, maar Monaco heeft een zwak voor gevallen bon vivanten, dus wie weet zijn er vrienden die hem daar kunnen helpen. Bovendien is de uitspraak nog niet definitief, dus kan er nog niets veranderen. 

Prins Ernst August veroordeeld: 10 maanden voorwaardelijk

Hoe dan ook: het is een nieuw pijnlijk hoofdstuk in het leven van de prins die al een kleurrijk verleden heeft aan plassen tegen het Turkse Paviljoen tijdens de Wereldtentoonstelling, matpartijen met fotograferen en horecabazen en openbare dronkenschap.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in