Het wegduiken van ZKH maakt het er niet beter op.
Het crisismanagement van prins Andrew en zijn juridisch team is dermate bizar dat je je kunt afvragen of er überhaupt wel sprake is van crisismanagement, gezien het feit dat hun strategie uit 'zoveel mogelijk negeren' bestaat.
Nieuwste hoofdstuk in de saga rond het seksueel misbruik van Virginia Guiffre door de prins is een officiële dagvaarding. Giuffre beschuldigt hem ervan haar seksueel te hebben misbruikt toen zij nog maar 17 jaar oud was en door het leven ging als Virginia Roberts.
Het misbruik zou destijds zijn gefaciliteerd door de inmiddels overleden zakenman Jeffrey Epstein. Het zou hebben plaatsgevonden op zijn landgoed in New York.
Prins Andrew was destijds bevriend met Epstein, rechts op deze foto uit 2000.
(c) BSR Agency
De 61-jarige prins ontkent de aantijgingen van misbruik en zegt dat hij zich Virginia niet herinnert, hoewel hij hier met zijn arm om haar heen staat. Volgens insiders is hij er nog altijd van overtuigd dat het allemaal zal overwaaien en dat hij zelfs zijn taken als 'werkende royal' binnenkort weer kan oppakken.
Die kans lijkt zeer klein. De Queen mag dan een zwak voor haar tweede zoon hebben, ze is niet blind voor de reputatieschade die hij momenteel aanricht bij het Huis van Windsor en de monarchie.
Daarbij komt dat kroonprins Charles achter de schermen steeds meer taken van hun 94-jarige moeder overneemt en toewerkt naar een klein, efficiënt en vooral schandaalvrij Brits Koninklijk Huis. Het boterde eerder al niet tussen de broers, Andrews ambities rond een comeback hebben geen schijn van kans, gezien het feit dat hij als 9de in lijn van de troonopvolging redelijk ver van eerdergenoemde troon afstaat.
Je kunt je afvragen waarom de prins, die naar eigen zeggen hecht aan 'eervol gedrag', de zaak niet pro-actiever heeft aangepakt. Door bijvoorbeeld vrijwillig mee te werken met de politie. Of door uit zichzelf Virginia excuses aan te bieden of met een algemener mea culpa te komen.
In plaats daarvan houdt Andrew zich al maanden schuil op het terrein van de Royal Lodge, waar hij voornamelijk paardrijdt en probeerde te voorkomen dat hij persoonlijk Virginia's dagvaarding in de hand gedrukt kreeg.
Volgens de advocaten van Giuffre zijn de vereiste papieren twee weken terug echter in ontvangst genomen door agenten die het hoofdverblijf van de prins in Windsor bewaken en hebben ze een 'mail van ontvangst' gekregen.
Andrew moet voor 17 september reageren op de aanklacht van Giuffre. De eerste zitting in de door haar aangespannen zaak staat gepland voor komende maandag, in de rechtbank van New York.
De hertog van York wordt niet strafrechtelijk vervolgd door de Amerikaanse justitie. Giuffre, die zelf naar de rechter stapte, eist een schadevergoeding van de prins, wat het nu een civiele zaak maakt.
Als de rechter vindt dat de dagvaarding rechtsgeldig is uitgebracht, kan de zaak gewoon doorgaan, ook als Andrew niet meewerkt. Er kunnen dan agenda's, logboeken, foto's. camerabeelden et cetera worden opgevraagd. Mocht hij schuldig worden bevonden, dan kan hij bij verstek worden veroordeeld.
Weigert hij een schadevergoeding te betalen (hij is niet heel vermogend en afhankelijk van een toelage) dan kan er beslag worden gelegd, maar zo ver zal de Queen het niet laten komen. Hoe dan ook: de prins zit in het nauw en gaat een spannende week tegemoet.
Foto's (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in