Máxima: Marcia Luyten over De Biografie

Máxima: Marcia Luyten over De Biografie

'Jammer, ik mis de echte, ongepolijste stem van Máxima.'

Over een paar maanden verschijnt de langverwachte biografie van Marcia Luyten over koningin Máxima. Die komt uit in twee delen: Moederland (dat vóór Máxima's verjaardag in mei verschijnt) en Vaderland. Marcia kreeg ongekende toegang tot bronnen, al liep ze ook tegen grenzen aan.

"De koning en de koningin zijn volledig afgeschermd, het is ondenkbaar dat ik met hen of hun dochters zou spreken, of met andere leden van het Koninklijk Huis die onder ministeriële verantwoordelijkheid vallen," zegt journalist Luyten in de Volkskrant. "Van de Oranjes heb ik alleen prinses Mabel gesproken." 

Máxima: Marcia Luyten over De Biografie

"Ik heb geen inzage gehad in het archief: geen brieven, dagboeken of andere egodocumenten," aldus Marcia. "Ook de familieleden en vrienden van Máxima lieten mij geen correspondentie zien. Jammer, want daardoor mis ik de echte, ongepolijste stem van Máxima. Ik speel bij dit project met meerdere handicaps. Daarom is het geen volwaardige biografie, maar een biografisch portret."

Máxima: Marcia Luyten over De Biografie

Dat desondanks veelbelovend is, want Luyten kon 135 interviews afnemen, met onder andere Argentijnse familieleden, vrienden en mensen in Máxima's omgeving, zodat we haar door de boeken toch wat beter zullen leren kennen. Eén van de mensen die ze uitgebreid sprak is Máxima's broer Martin Zorreguieta, hier tussen zijn zus en hun ouders in, op Máxima's 40ste verjaardagsfeest in 2011.

Máxima: Marcia Luyten over De Biografie

1988 in de tuin van het Northlands College, met Augustina Solanas, Samantha Deane en Trisatan Maccío (c) De Argentijnse Jaren

Alvast een leuke krent: "Vriendinnen zijn altijd belangrijk voor haar geweest, sommigen kent ze al vanaf haar 2de. Vriendjes had Máxima niet echt in haar pubertijd. Ze was erg groot en pas op haar 20ste had ze daar geen last meer van. Ze werd zelfbewust, ging hakken dragen. Ze werd een mooie zwaan. Rond haar 25ste had ze drie jaar een relatie met Tiziano Lachetti, een knappe, rijke Italiaan, zeven jaar ouder dan zij. Een big catch, volgens haar vriendinnen."

Haar carrière ging echter voor: Máxima ging naar New York (hier de eerste beelden die Nederland van haar te zien kreeg in 1999), liet Tiziano achter, kreeg in New York een relatie met Dieter Zimmerman die stukliep op haar ontmoeting met ene W.A. En we weten allemaal hoe dát is afgelopen.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in