De zoete wraak van Theresa May

Door Ella Vermeulen
De zoete wraak van Theresa May

'Hoe zit het nu, Boris?'

Zoals bekend zit Britse premier Boris Johnson in de problemen door Party Gate, het feit dat er tijdens de strenge lockdown voor zover bekend zestien ongeoorloofde staffeestjes in zijn ambtswoning en flat zijn gehouden. 

De zoete wraak van Theresa May

Er werd flink drank genuttigd en de politie buigt zich inmiddels over zo'n 300 foto's van de bijeenkomsten. Waaronder het weinig smaakvolle 'The Winner Takes It All' feestje dat Boris' vrouw Carrie Symonds gaf toen ze haar grote rivaal Dominic Cummings, Johnsons voornaamste adviseur, had weten te lozen.

De zoete wraak van Theresa May

Het rapport over de lockdownfeestjes van overheidspersoneel in de ambtswoning van premier Boris Johnson is niet mals. In het stuk van topambtenaar Sue Gray wordt gesproken van ‘falend leiderschap en oordeel’ bij de staf van de premier en zijn kabinet.

Zo staat er: 'Tegen de achtergrond van de pandemie, toen de regering burgers vroeg om verregaande beperkingen in hun leven te accepteren, is een deel van het gedrag rond deze bijeenkomsten moeilijk te rechtvaardigen.'

De zoete wraak van Theresa May

Geen wonder dat de oppositie bloed rook en er met een gestrekt been inging. Maar niet alleen Labour pakte Johnson aan, ook vanuit zijn eigen partij klonk stevige kritiek. Met een hoofdrol voor zijn voorganger Theresa May, die van 2016 tot 2019 minister-president was.

De zoete wraak van Theresa May

May was meer een bestuurder dan een charismatisch leider, niet erg populair en werd opgezadeld met de schier kansloze uitwerking van de Brexit. Die door Johnson, meestal niet gehinderd door harde feiten, voor het referendum was aangejaagd door de Britten gouden bergen te beloven. Ze trad in 2019 af en zit sindsdien weer als Lagerhuislid in het parlement.

Waar ze gisteren glorieerde in het debat: "Hij had de regels niet gelezen, of de regels niet begrepen of hij dacht dat ze niet voor hem golden – hoe zit het nu?"

Binnen vijf minuten was May trending op Twitter, met niets dan lof voor haar optreden. Oók wel eens leuk voor haar.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in