Addy eert Sandra Reemer: 'Onze vriendschap was voor het leven'

Door Kim Veldema
Addy eert Sandra Reemer: 'Onze vriendschap was voor het leven'

Vandaag zou ze 67 jaar jaar zijn geworden: Sandra Reemer. De zangeres en presentatrice was een van de beste vrienden van modeontwerper Addy van den Krommenacker. De couturier vertelde vanmorgen over hun bijzondere vriendschap in het tv-programma Koffietijd.

Ook vertelde hij in de studio dat hij vanaf morgen een expositie aan de meest memorabele kleding van Sandra wijdt. Ze overleed in juni dit jaar aan de gevolgen van borstkanker. 

Lees ook: Zo verdeelde Sandra Reemer haar erfenis

Innige vriendschapVan den Krommenacker was ruim 35 jaar bevriend met de zangeres en presentatrice. Hij kwam gisteren terug uit Milaan, waarna hij nog de laatste hand aan de tentoonstelling heeft gelegd, en was vanmorgen vroeg wakker. De eerste keer dat hij zijn vriendin niet belde om te feliciteren. 

Voor het eerst geen belletje"Vanochtend dacht ik meteen: het is 17 oktober. En dan denk je aan al die andere verjaardagen, waarop ik 's ochtends eerst altijd belde. Toen ze 65 werd, heb ik haar 's ochtends verrast met een YouTube-filmpje, dat ik voor haar had gemaakt over haar carrière. Dus vanochtend was het wel heel vreemd. Het is voor mij de eerste keer dat iemand zo dichtbij, buiten mijn ouders, er niet meer is." 

'Ik was fan van haar'Hij kan zich hun eerste ontmoeting eind jaren 70 nog goed herinneren. "Net voordat Sandra naar het Eurovisie Songfestival ging met het nummer Colorado kwam ze de zaak binnen waar ik toen inkoper was. Ze vertelde me dat ze een nieuwe look kreeg, en vroeg wat ik daarvan vond. Ik was fan van haar, ik vond haar prachtig zingen, dus ik had ook platen van haar en vertelde dat. Er was meteen een klik."

Wijn, mode en muziekSandra ging naar het Songfestival en daarna kwam ze weer in de winkel. Addy: "Ik zei: 'Ik woon boven de zaak, zullen we even een wijntje drinken boven?' Toen hebben we lekker aan de wijn gezeten en gesproken over mode en muziek... Toen is de vriendschap geboren. Hoe ik onze vriendschap omschrijf? Voor het leven. We hebben elkaars ups en downs allemaal meegemaakt."  

'Je voelde wanneer ze er niet over wilde praten'Addy was een van de eersten aan wie Sandra Reemer vertelde dat ze borstkanker had. "We gingen koffie drinken toen ze het vertelde, ik moest het even op me in laten werken. Wat ik dan doe is luisteren, luisteren. Naar hoe iemand daarmee omgaat. We hebben bijna elke dag gebeld; je voelde wanneer ze er niet over wilde praten en wanneer ze wel wat feedback wilde. Ze genoot dat laatste jaar."

Van songfestivaljurk tot power suitEn nu is er, als hommage aan zijn dierbare vriendin, een expositie die morgen van start gaat en een week zal duren. In zijn winkel in Den Bosch - aan de Verwersstraat 79 - zijn tal van haar outfits te zien (Addy: "Ieder pak heeft een verhaal"), waaraan vele Nederlanders warme herinneringen hebben. Van haar eerste songfestivaljurk tot de powersuits met brede schouders uit Wedden, Dat..?!, Sterrenslag en Showmasters. Ook te zien zijn de galajaponnen waarmee Sandra aan de arm van Addy op de rode lopers verscheen.

Bron beeld: Hollandse Hoogte