Wijze woorden waar je élke dag iets aan hebt

Wijze woorden waar je élke dag iets aan hebt

We krijgen nooit genoeg van lijstjes. Zeker niet als ze écht belangrijke levenswijsheden bevatten, zoals deze...

De 20 levenslessen van de Russische psycholoog en psychotherapeut Michail Litvak zwerven rond op internet en duiken steeds weer op. Dat doet echter niks af aan de kracht van zijn woorden. Want hoe je ze ook formuleert, het zijn waarheden die staan als een huis.

 1. Stop met proberen iedereen tevreden te stellen, dat gaat je toch niet lukken. Veranderen om beter om te kunnen gaan met anderen zorgt alleen maar voor veel frustratie.
 2. Bekritiseer anderen niet om beter te lijken: intelligente mensen hoeven anderen niet zwart te maken.
 3. Concurreer niet met anderen; doe wat je moet doen en de tijd zal de rest doen.
 4. Een volwassene brengt in de praktijk wat hij heeft geleerd; de onvolwassene heeft kennis, maar weet niet wat hij ermee moet doen en brengt daarom de dagen door met het bekritiseren van de levens van anderen.
 5. Vind geluk in jezelf, niet buiten jezelf: leer je vaardigheden te ontwikkelen, begrijp wat je wilt worden en identificeer je manier van zijn. Dit is de weg naar geluk.
 6. Neem de controle over je leven, vooral als je vastbesloten bent iets te krijgen. Wacht niet op de toestemming van anderen, ga er gewoon voor.
 7. Verbeter je kwaliteiten en stop niet met groeien: dit is dé manier om te voorkomen dat je iemand wordt die alleen maar kritiek heeft.
 8. Onderdruk je emoties niet, dat is niet goed voor: geef de voorkeur aan de omgevingen en relaties waarin je de vrijheid hebt om jezelf te zijn en vrij je mening te uiten.
 9. Richt je niet op de levens van anderen, richt je op wat jezelf nodig hebt en wat goed voor je is. 
 10. In je leven is er maar één grote vijand en dat ben je zelf: jij beperkt jezelf, creëert illusies. Beheer jezelf en niemand kan je meer manipuleren.  
 11. Het lezen van een goed boek is veel beter dan praten met een oppervlakkig iemand.
 12. Ook vijanden zijn nuttig: met ze praten geeft je de mogelijkheid om je meer bewust te zijn van zwakheden, van verborgen kanten die niet naar voren komen als je met een vertrouwd persoon praat, daar leer je van.
 13. Verlies jezelf niet in onbereikbare projecten, dan raak je alleen maar gefrustreerd: kies de meest concrete dromen, zodat je je doel nooit uit het oog verliest.
 14. Geef altijd een wederdienst voor de gunsten die je hebt gekregen: dit zorgt ervoor dat je onafhankelijk en vriendelijk blijft.
 15. Bekritiseer niet: kritiek is er niet op gericht om je doelen gemakkelijker te bereiken.
 16. Wees niet bang om te delen: je zult een nieuw soort geluk ontdekken, die eenzaamheid je niet kan geven.
 17. Wees niet bang om momenten te pakken om alleen te zijn met jezelf.
 18. Mannen denken niet anders dan vrouwen.
 19. Anderen waarderen je meer dan je denkt: wees niet bang om je open te stellen voor de buitenwereld.
 20. Leer om voor jezelf te leven, en voor niemand anders.

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in