Weekend! Ontstressen na de werkweek doe je zo

Weekend! Ontstressen na de werkweek doe je zo

Bíjna weekend! Hoeveel van ons laten de stress van de drukke werkweek niet van zich afglijden met een paar glazen wijn, wat snacks en lekker op de bank hangen? Zalig vooruitzicht, maar niet het beste. Probeer het eens anders.

Loop naar huisEn dan bij voorkeur door een stukje natuur of een park. Niet haalbaar? Misschien kun je wel een bus- of tramhalte verder pakken. De winst zit ‘m erin dat je niet in een bomvolle ruimte met gestreste mensen staat, maar juist beweegt in de buitenlucht.

Geen borrel, maar matcha theeHoewel je wellicht veel meer zin hebt in glas wijn, is de groene Japanse thee een betere keuze. Het bevat veel aminozuur L-theanine, dat een ontspannende werking heeft.

Ga bewegenMaar zoek wel een sport of bezigheid die bij je past en waardoor alles van je afglijdt. Misschien past een wedstrijdsport juist niet bij je omdat dat weer nieuwe stress veroorzaakt. Yoga is trouwens ook bewegen…

Neem een massageBij langdurige stress blijft er altijd spanning op de spieren staan. Massages helpen die spieren te ontspannen. Uit studies blijken massages oxytocine en serotonine in het lijf te boosten, wat zorgt voor lagere bloeddruk en een beter humeur. Is er geen bereidwillige partner in de buurt, google dan eens op massages die je bij jezelf kunt doen.

Praat over je werkDat is misschien het laatste waar je aan het eind van de week thuis zin in hebt, maar door de dingen te bespreken die je dwars zitten, ga je ze in een ander perspectief zien. Je problemen of ongenoegen oppotten, is natuurlijk nooit goed.

Wees creatiefGa tekenen, schrijven, breien, wat dan ook. Het is bewezen dat muziek of ‘kunst’ maken psychisch en lichamelijk kan helpen omdat het angst- en stressverlagend werkt. Stress omdat je niet creatief bent? Pak een kleurboek.

Houd je huis opgeruimdThuiskomen in een relatief serene sfeer kan helpen. Uit onderzoek bleken vrouwen met een rommelig huis meer last te hebben van depressiviteit en vermoeidheid, en maakte hun lijf meer van het stresshormooncortisol aan.

Bron: dailymail