Ontdek in 10 stappen wat jouw passie is (én hoe je 'm houdt)

Ontdek in 10 stappen wat jouw passie is (én hoe je 'm houdt)

Hartstochtelijk leven - iedereen kan het, maar je moet wel durven. Durven om uit je comfortzone te stappen en te besluiten dat je maar één leven hebt en daar alles uit wilt halen. En dan? Dan ga je op verkenning naar alles wat je hart sneller doet kloppen.

1. Ontdek wat je passie is 

Hartstochtelijk verliefd zijn, niet op een leuke meneer — of mevrouw, maar op iets wat je dóét. Wijnreizen maken, langeafstandswandelen, kitesurfen, koken... Het maakt niet uit wat het is, als het je maar gelukkig maakt.

In iedereen sluimert een passie. Je moet ’m alleen wakker zien te schudden.

Waar ben je goed in? Bedenk eens wat je als kind zo graag deed dat je jezelf er urenlang zonder problemen mee kon vermaken. Verkleedpartijen, knippen en plakken, verhaaltjes schrijven? Super! 

Als we volwassen worden, raken al die pleziertjes ondergesneeuwd. Er zijn immers hypotheken, gezinnen, banen en andere zaken van gewicht die je bezighouden. Je passie is iets wat volkomen losstaat van je verantwoordelijkheden als moeder, dochter, vrouw of collega. 

Maar je krijgt er wel tintelende wangen van... Denk je dat je je passie hebt gevonden? Ga er dan ook helemaal voor! 

2. Zet je blik non-stop op nieuwsgierig en blijf leren

Laat maar komen dat leven. Ook dat is een keus: ofwel blijven teren op wat je al kent of leven met een open blik en uitgestrekte armen. Een gezonde dosis nieuwsgierigheid is onmisbaar als je geïnspireerd wilt raken - en blijven.

Ga een opleiding volgen of doe een workshop. Behalve kennis doe je nieuwe ervaringen op en vooral dat scoort aanzienlijk op de geluksschaal. 

3. Houd altijd ruimte voor spontane invallen

Natuurlijk moet je van alles plannen in je leven. Werk, gezin, vrienden: het regelt zich niet vanzelf. Maar leven volgens een rooster waarin elke activiteit al bij voorbaat vastligt, is het andere uiterste.

Voorspelbaarheid is killing voor passie.

Bewaar daarom altijd wat ruimte, hoe vol je agenda ook is, voor kansen die zich onverwachts voor kunnen doen. Reisje? Voorstelling? Yogaweekend? Op de valreep nog iets beslissen is helemaal niet onhandig - spannend juist!  

4. Heb volledig en hartgrondig lief

Beminnen en bemind worden, is dat niet wat het leven zin geeft? Wie wil leven met passie, heeft lief met passie. Dreigt de relatie met je partner te verschralen? Time to spice up your love life.

Inderdaad, dat kan wat ongemakkelijk aanvoelen en ja, je bent kwetsbaar als je alle verleidingstrucs uit de kast haalt om the old magic terug te halen. (Oefening baart kunst: waarom geen workshop burlesque volgen?)

Maar je niet blootgeven, in welke vorm dan ook, betekent dat je jezelf ook intens contact en een rijk gevoelsleven ontzegt. Ga niet voor een zesje. Heb hartstochtelijk lief of helemaal niet.

5. Wees een bron van inspiratie

Passie is aanstekelijk. Vertel wat je doet, laat zien wat je maakt, geef een voorstelling, laat vriendinnen meegenieten van je recente triomfen. Op die manier geef je je passie door aan anderen.

Ik beleef mijn passie hoofdzakelijk zittend achter een beeldscherm, maar mijn vriendin is een fanatiek trailrunner.

Nu zal ik me daardoor niet direct warmlopen voor een marathon, maar als ik haar weer eens op Facebook stoer over een bergkam zie rennen, ben ik mezelf toch op z'n minst een dagelijks rondje door het park verplicht, vind ik. Zo werkt dat. 

6. Trek erop uit

‘The world is a book and those who do not travel read only one page’. Dus: reis! Reizen is je horizon verbreden, alles in een nieuw perspectief bekijken. Verleg je grenzen eens écht en trek er alleen op uit; dat zou je best eens een hoop waardevolle zelfkennis kunnen opleveren. 

7. Beleef de flow

Hoe meer je je richt op gepassioneerd leven, hoe vaker je een staat van flow zult ervaren. Flow, een term van de Hongaars-Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi, betekent volledig opgaan in een bezigheid.

Helemaal de tijd vergeten, doordat je zo veel lol hebt in wat je aan het doen bent. Als kind overkwam je dat geregeld. ‘Ineens’ was het dan donker terwijl je ‘pas net’ was begonnen met buiten spelen... 

8. Geef het tijd

Een gepassioneerd mens staat zonniger in het leven - wel zo  leuk voor z'n omgeving ook - en geniet meer. Als de voordelen zo evident zijn, waarom leiden we dan (nog) niet allemaal ons opwindendste leven? Simpel: omdat we zulke meesters zijn in onszelf dwarszitten.

Is het niet zo dat we zelf vaak de meeste  barrières opwerpen bij het najagen van onze dromen? ‘Geen tijd’ is er zo een.

Je passie vinden kan altijd nog, eerst alle zaken afwikkelen die er echt toe doen. Wie zichzelf dat wijsmaakt... Bedenk dat gepassioneerd leven niet alleen geluk, maar ook evenwicht en overzicht aan je leven kan toevoegen.

Bovendien: zijn we werkelijk zo belangrijk en onvervangbaar in het leven van anderen dat er werkelijk geen mi-nuut-je tijd voor onszelf overschiet? Nou dan.

Passie ontstaat niet vanzelf. Je moet ernaar toe werken, wat tijd aan besteden. Hartstocht laat zich niet forceren.

9. Dapper doorzetten

Passie gedijt bij stug volhouden. Doorgaan met salsa, net zolang tot die zogenaamd houten heupen onbedaarlijk swingen; eindeloos diezelfde liedjes blijven repeteren totdat straks die eerste voorstelling er staat en gewoon dat rode hoofd negeren als je over een kabel struikelt.

Overigens is dat ook iets wat mensen, al niet bewust, belet om vol voor hun eigen manier van leven te gaan: schaamte. Want wat zullen 'anderen' niet denken van jouw passie?  

Bevrijd jezelf van het oordeel van anderen (en dat van jezelf). 

10. Formuleer je persoonlijke kernwaarden

Ongehinderd je eigen gevoelens, ideeën en overtuigingen erkennen en navolgen: dat lijkt toch echt de sleutel tot leven met passie.

Wat zijn de principes die voor jou het zwaarst wegen als het gaat om liefde, integriteit, creativiteit? Laat dat de meetlat zijn waarlangs je al je keuzes legt. Dat maakt het leven een stuk simpeler; veel ogenschijnlijk belangrijke zaken blijken dan eigenlijk randverschijnselen.

Jij bent heer en meester over je eigen passie, hoezeer die ook tegen de wind ingaat.

Niet per se hot & happening, wel vlinders in je buik. En wat niet is, kan altijd komen.

No guts, no glory.