'Je wordt niet ineens een andere vrouw als je vijftig bent'

'Je wordt niet ineens een andere vrouw als je vijftig bent'

Leuk ouder worden heb je (deels) zelf in de hand.

Nooit eerder zijn er zoveel 50-plussers geweest, demografisch gezien in het de grootste groep van de bevolking. En ze lijken in niets op de lichtingen uit de vorige eeuw: het grootste deel van hen werkt. Als er al een bloemetjesjurk wordt gedragen, is die van een hip label. En ze hebben vrolijke namen, zoals Glows (Glamorous Older Women), Bot's (Bright Old Things) of 'Wifty's: Women In Their Fifties.

'Je wordt niet ineens een andere vrouw als je vijftig bent'

Ouderendeskundige Christel Geerts (59), hoogleraar aan de VUB, politic en co-auteur van 'Meisjes van 50 en meer' (19 euro) vindt die positieve kijk op de middelbare leeftijd en verder een goede ontwikkeling. "Natuurlijk heb je niet alles in de hand, maar je kan toch veel zaken doen om gezond te verouderen: blijven bewegen, bewust eten, positief in het leven staan," zegt ze in Het Laatste Nieuws. "De belangstelling voor 'healthy aging' is groter dan ooit. Vanuit een menselijke reflex - het is fijner om gezond oud te worden - en vanuit een beleidsstandpunt - om de zorgcapaciteit te vrijwaren. Hoe later we in het zorgcircuit terecht komen, hoe beter."

Je blijft wie je bent

Ze pleit ervoor om niet teveel stil te staan bij grote kroonjaren: "Je wordt niet plots een andere vrouw als je de kaap van vijftig, zestig of zelfs zeventig passeert. Als je altijd open en positief door het leven bent gestapt, dan blijft dat zo.

'Je wordt niet ineens een andere vrouw als je vijftig bent'

Als je nieuwsgierig en ondernemend bent, dan zal je dat op latere leeftijd ook zijn. Je evolueert, gelukkig maar, en het leven kan soms wat tegenzitten; maar je blijft wel dezelfde persoon, en dat vergeten we soms."

Muze: Absolutely Fabulous

Daarnaast vind Geerts dat je niet op de handrem moet gaan leven. "Niet iedereen heeft het geluk of de middelen om ouder te worden zoals Madonna of Jane Fonda, maar maak er zo lang mogelijk het beste van," zegt ze. "Vijftig of zestig zijn betekent niet dat je jezelf moet beperken.

'Je wordt niet ineens een andere vrouw als je vijftig bent'

Als je nog dromen hebt, moet je er gewoon voor gaan. Je leeftijd is maar een cijfer, laat je er niet door beperken. Niet alleen filmdiva's als Sophia Loren kunnen ons daaraan herinneren, maar ook tv-series als 'Benidorm Bastards' of 'Absolutely Fabulous'."

Realistische rolmodellen

Andere rolmodellen schudt Geerts ook makkelijk uit haar mouw: "We hebben vandaag zoveel mooie en ook realistische voorbeelden van vrouwen die knap en energiek ouder worden.

'Je wordt niet ineens een andere vrouw als je vijftig bent'

Marianne Faithfull is 74 en stopt dat niet weg, maar ziet er gewoon nog goed uit. Kamala Harris is 56 en ziet er fantastisch uit, maar blijft wel een vrouw van vlees en bloed. Of zelfs Angela Merkel, op 66 nog steeds even scherp en actief."

Lang leve vriendschap

Laatste tip van de deskundige: koester je vriendinnen: "Vriendinnen zijn zo waardevol, vooral op oudere leeftijd. De vriendenkring is de plaats waar je als vrouw het meest jezelf kan zijn, waar dat meisje naar boven komt.

'Je wordt niet ineens een andere vrouw als je vijftig bent'

Onnozele opmerkingen maken, veel lachen, misschien net iets te veel drinken... Bij vriendinnen kan dat. Vrouwen kunnen veel voor elkaar betekenen, vriendinnen moet je koesteren."

Foto's (c) Christel Geerts, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in