Hou je je hersenen ook een beetje in conditie?

Door Wies Verbeek
Hou je je hersenen ook een beetje in conditie?

Hoe gaat het met jouw hersenpan in lockdowntijden?

Af en toe moet ik me er echt toe zetten om te gaan hardlopen of te gaan sporten, maar ondanks de tegenzin doe ik het wel. Want ja, ik wil natuurlijk fit blijven en als het even kan ‘in shape’. Dat het ook goed is voor mijn brein, daar denk ik niet zo gauw aan.

Gek, want ik vind het juist steeds belangrijker worden om ook mijn hersenen in goede conditie te houden. Eigenlijk zou er een sportschool voor je brein moeten bestaan. Een plek waar je van alles kunt doen om je hersenen fit te houden. Ik weet dat alles wat goed is voor je lichaam ook goed is voor je geest, dat hersenen net zoveel baat hebben bij gezonde voeding, beweging en slaap als de rest van het lichaam. 

Hou je je hersenen ook een beetje in conditie?

Maar ga er maar eens aanstaan. Daarom hier de vijf V's om aan de slag te gaan voor een gezonder brein overzichtelijk op een rij.

Verrijk je omgeving

Blijf jezelf blootstellen aan nieuwe dingen. Het maakt niet uit wat: kies een andere route, ga borduren als je dat leuk vindt. Het hoeven echt geen ingewikkelde puzzels te zijn als het maar nieuw is. Zie het als een oefening voor je hersenen, daag jezelf continu uit.

Verhoog je hartslag

Het beste is om beweging in je leven te integreren: neem de trap, pak de fiets, loop naar de winkel. Wandelen in de natuur is helemaal goed voor je hersenen.

Verbind je met anderen

Doe dat overal: in je werk, op straat, als het straks weer mag in de winkel. Sociale contacten zijn enorm belangrijk. Tip: probeer elke week met iemand die je niet kent contact te leggen. Digitaal mag natuurlijk ook.

Hou je je hersenen ook een beetje in conditie?

Voed je hersenen

Gezond en gevarieerd eten is goed voor je hele lichaam dus ook voor je hersenen. Er is steeds meer te doen rondom voedingsmiddelen waarvan het vermoeden bestaat dat het positieve effecten heeft op de hersenen: groene thee, rode bessen, omega-3 vetzuren, ginko en kurkuma. Het gaat te ver om hier beloftes over te doen, maar de onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan laten veel belovende resultaten zien.

Vermijd ziekte en stress

Wat voor alles geldt: eet niet te veel verzadigd vet, zout en suiker en drink niet of weinig alcohol.

Dit artikel stond in een langere versie in de printeditie van Nouveau (c) all rights reserved DPG Media/Nouveau

Beeld: Stef Nagel/iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in