Het coronavirus heeft ons esprit niet gedoofd!

Het coronavirus heeft ons esprit niet gedoofd!

Nederland 5de gelukkigste land ter wereld.

Voor het vierde jaar op rij is Finland gerangschikt als het gelukkigste land ter wereld. Dat staat in het World Happiness Report 2021 dat de Verenigde Naties (VN) heeft uitgebracht, ruim een jaar nadat de gezondheidsorganisatie WHO het coronavirus tot een pandemie verklaarde. Nederland eindigde op plek vijf.

Top 10 gelukkigste landen in 2021

  1. Finland
  2. Denemarken
  3. Zwitserland
  4. IJsland
  5. Nederland
  6. Noorwegen
  7. Zweden
  8. Luxemburg
  9. Nieuw-Zeeland
  10. Oostenrijk

Het is volgens de onderzoekers geen verrassing dat Finland op de eerste plaats staat, omdat het land altijd hoog scoort op het onderdeel 'wederzijds vertrouwen'. Dit vertrouwen zou hebben bijgedragen aan het beschermen van levens tijdens de pandemie. Ook de inwoners van Nederland, op plaats vijf, hebben veel vertrouwen in elkaar. Wat de landen verder gemeen hebben is dat het sociale democratieën zijn.

In totaal zijn 149 landen van de 195 landen ter wereld onderzocht

De Verenigde Staten staan op de 20e plaats, Rusland op 77, China op plek 85 en India op 140. Onderaan de lijst, die bestaat uit bijna 150 landen, staan Rwanda, Zimbabwe en Afghanistan. In totaal zijn 149 landen van de 195 landen ter wereld onderzocht

Het World Happiness Report is gebaseerd op drie jaar onderzoek naar hoe gelukkig burgers zelf zeggen te zijn. Verder is voor het onderzoek gekeken naar het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking, het aantal gezonde levensjaren dat mensen kunnen verwachten en vrijheid van corruptie bij de overheid en het bedrijfsleven.

Gevolgen pandemie verrassend beperkt

De ranglijst is ongeveer hetzelfde als vorig jaar. Opmerkelijk is dat er, ondanks de pandemie, geen afname is in hoe mensen hun eigen welzijn evalueren. Een jaar vol angst, stress, eenzaamheid en lockdowns heeft het menselijk esprit verrassend genoeg niet kleingekregen. "Emoties veranderden toen de pandemie om zich heen greep," zegt Jeffrey Sachs, econoom van Columbia University en co-auteur van het rapport. "Maar als mensen naar de grote lijnen kijken, zie je je dat er enorme veerkracht is getoond.

Een mogelijke verklaring is dat het COVID-19-virus wordt gezien als een bedreiging van buitenaf, vertelt een onderzoeker, "Dat zorgt voor een gevoel van solidariteit."

Uit de cijfers komt naar voren dat de coronapandemie wel slecht is voor de mentale gezondheid en het economische welzijn. Bijna alle landen scoren dit jaar minder goed op deze onderdelen dan voorgaande jaren.

"We moeten dringend leren van het coronavirus"

"We moeten dringend leren van het coronavirus", zegt een van de onderzoekers. "De pandemie herinnert ons aan de wereldwijde bedreigingen voor het milieu, de dringende noodzaak om samen te werken en de moeilijkheden om tot samenwerking te komen in elk land en wereldwijd."

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in