Er moet even helemaal niets, oké?

Er moet even helemaal niets, oké?

Laat je niet gek maken in deze rare coronaweken.

Afgaand op de socials brengt de coronacrisis ongekend lieve en leuke initiatieven teweeg. We zien mensen online muziek maken, hilarisch oude meesters nabootsen, musicalnummers interpreteren, geweldige gerechten bereiden ('Eindelijk tijd voor!') en op Berenjacht gaan. Lang leve het menselijke esprit dat dit verzint en voor een vrolijke noot zorgt.

Je zou haast denken dat we massaal manmoedig door de coronacrisis zeilen. Maar het is helemaal niet gek om ook een beetje bang te zijn voor alles wat er over ons heen komt en daar stress van te hebben. Over werk, inkomsten, je bedrijf, je leven en je gezondheid. Mensen houden nu eenmaal niet van onzekerheid, niemand weet hoe lang het gaat duren. Je mist wellicht je dagelijkse contacten, de routine en de structuur, je hebt zorgen over dierbaren – een mens zou van minder neerslachtige gevoelens krijgen.

En dan zijn er nog de vele foto's op Instagram van mensen die het duidelijk beter voor elkaar lijken te hebben dan jij (niemand deelt het kiekje waarop twee kinderen elkaar afmaken en de kat een haarbal oprochelt als je net met je baas zit te videocallen). Om nog maar te zwijgen over de lijstjes en tips over wat je allemaal moet doen, om fit en gezond te blijven. Het gaat over structuur en magere eiwitten, over jezelf pushen om indoor grenzen te verleggen en over shinen alsof alles normaal is.

Zullen we daar mee ophouden? Niks is op dit moment normaal, dit is voor iedereen een volstrekt nieuwe ervaring en we zijn massaal het wiel aan het uitvinden. Niet echt het moment voor #goedbezig. Als je moet thuiswerken en tegelijk je kinderen les moet geven, is het al een wonder als je de lunch haalt zonder met je hoofd op tafel te gaan bonken. De goedbedoelende docenten met hun schier eindeloze taken staan al net zo stijf van de stress als iedereen, het is mooi als je kinderen wat leren, maar je bent geen juf en je hoeft dat ook net te zijn.

Zoals het onder deze omstandigheden ook al geweldig is als je een beetje werk kunt verzetten. Niemand die verwacht dat je uitgerekend nu dossier na dossier afsluit, op een rotstoel in de logeerkamer, met pijn in je nek en muitend kroost elders in huis. We moeten allemaal zo intens inleveren op het normale leven, dat de lat best even wat lager mag liggen. Ook op het gebied van de liefde, want zo lang op elkaars lip zitten, trekt een wissel op de beste relaties.  

Wees een beetje mild voor jezelf, het gaat er uiteindelijk voor iedereen op neerkomen dat we van dit jaar een paar maanden moeten afschrijven. Maanden die veel energie kosten, waarin het leven niet gaat zoals je gewend bent en zou willen. Het is al heel wat als je 's avonds je bed kunt inrollen met het idee dat iedereen nog leeft, te eten heeft gehad en zowaar ook nog iets heeft gedaan.

Hoe meer druk je op jezelf legt om het allemaal perfect te willen doen, hoe moeilijker het wordt. En het is al moeilijk genoeg om te leren leven met minder controle over, nou ja, álles. Maak je geen zorgen dat je 'achter' komt, iedereen komt achter – later dit jaar wordt het allemaal wel weer rechtgetrokken.

Voor nu is het vooral belangrijk om overeind te blijven. Niet te zenuwachtig te doen over een extra paaseitje eten. Proberen een beetje te genieten van de humor en de verbondenheid. Trots zijn op jezelf, hoe je je de afgelopen weken ondanks de beperkingen hebt herpakt en overeind blijft. En oog proberen te houden voor hoe uniek het is, dat de Nederlandse samenleving die zo uitblinkt in individualisme, momenteel op alle denkbare manieren rekening houdt met anderen. Dat is op dit moment genoeg, de rest komt later in 2020 wel weer.  

Foto's (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in