Ondanks alles: reasons to be cheerful!
Ook een beetje klaar met de Intelligente Lockdown? Je zou de enige niet enige zijn die zich afvraagt hoe het in vredesnaam verder moet. Toch zijn er ook dingen om blij mee te zijn, zoals de dalende IC-cijfers (we doen het niet voor niets!), aanzienlijk schonere lucht en de enorme digitale slag die veel mensen hebben gemaakt. Maar ook…
Ongekend aanpassingsvermogen
Had iemand in februari tegen je gezegd dat iedereen een maand later anderhalve meter afstand zou houden en niemand nog handen zou schudden, dan had je die vermoedelijk voor gek verklaard. Nederland, toch gezegend met behoorlijke autonome en eigenwijze burgers, heeft zich bliksemsnel nieuwe gewoonten aangeleerd.
Natuurlijk, er zijn altijd uitzonderingen, maar het is ronduit bijzonder hoe snel we gewend zijn geraakt aan extra hygiëne en een beetje extra afstand, dingen die een totale lockdown hebben voorkomen.
De vermoeidheid gaat over
Heel raar: een trager levenstempo, langer slapen en je toch vermoeid voelen. Geen zorgen, het hoort bij deze fase van gewenning na een periode van gierende adrenaline. Je hersenen zijn elke dag bezig met het inschatten en verwerken van allerlei extra dreigingen, nieuwsberichten en voorspellingen rond het coronavirus. Dat vraagt extra energie, bovenop de energie die je al kwijt bent aan thuiswerken, eventuele kinderen lesgeven, eenzaamheid, zorgen om dierbaren en verveling. Bij elkaar opgeteld is het niet zo gek dat je je moe voelt.
Hou het nieuws wat minder intensief bij, probeer met yoga, meditatie of een dutje wat rust in je hoofd te krijgen. Dit gaat over.
Je kunt de controle terugvorderen
Veel mensen voelen zich overweldigd door alles wat er gebeurt. Op de coronacrisis zelf kun je weinig invloed uitoefenen, op je gevoelens erover wel. Wat helpt is kleine klusjes afwerken, bij voorkeur met je handen.
'I want to break free!' zingen bij het stofzuigen, bedden verschonen, planten verpotten, een la opruimen, kaartjes schrijven aan mensen die geen bezoek kunnen ontvangen – het biedt instant orde, overzicht, rust en een goed gevoel. Een ommetje heeft hetzelfde effect net als uitgebreid en gezond voor jezelf koken. Al deze kleine, positieve dingen helpen om weer het gevoel te krijgen dat je enige controle over je leven hebt.
Er gebeuren mooie dingen
Voor veel mensen is de coronacrisis het eerste moment ooit waarop ze collectieve kwetsbaarheid ervaren. Dat zorgt voor sterke lotsverbondenheid. Je ziet dat veel mensen net wat aardiger, hulpvaardiger en voorkomender zijn.
Vrijwel niemand heeft de illusie dat dit eeuwig zo zal duren, maar toch: het bewijst dat de meeste mensen deugen.
Die opluchting is een eyeopener
Hoewel zorgen en stress logischer emoties zijn in de lockdown, ervaren ook veel mensen een gevoel van opluchting. Pas nu er van alles en nog wat niet doorgaat, besef je hoe druk het normaal gesproken was en hoe onvoorstelbaar veel ruis de dagen destijds hadden.
Je hoeft niet overal oeverloos over te vergaderen, dingen kunnen worden afgezegd zonder dat de wereld knarsend tot stilstand komt, deels thuiswerken is goed te doen. Plus: de lijnen zijn veel korter, werk wordt veel minder bureaucratisch en veel meer oplossingsgericht gedaan. Dat biedt ruimte, ook in het Nieuwe Normaal.
Openingsbeeld (c) iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in