Huh, worden we gezonder door corona?

Huh, worden we gezonder door corona?

Opeens véél minder buikgriep en oorpijn.

Anderhalve meter afstand houden, véél vaker handen was en thuisonderwijs hebben een verrassende bijwerking. Het aantal infectieziekten is de afgelopen maanden spectaculair gedaald en ligt ver onder het niveau van andere jaren. Vooral baby's en peuters zijn veel gezonder.

Dat blijkt uit cijfers van kennisinstituut Nivel, dat zich baseert op registraties van huisartsen. Zo is het aantal vastgestelde gevallen van buikgriep onder de Nederlandse bevolking gehalveerd. Bij kinderen onder de vier is het aantal besmettingen zelfs met 70 tot 80 procent gedaald ten opzichte van andere jaren.

Datzelfde beeld is terug te zien bij oorontstekingen, een tweede infectie die erg vaak voorkomt bij kleine kinderen en vaak wordt opgedaan in bijvoorbeeld kinderdagverblijven. Normaal zijn er per 100.000 peuters ongeveer 500 gevallen per week, nu ligt dat getal rond de 100.

Het aantal vastgestelde infecties beleefde een abrupte terugval na week 11. Dat was precies de week dat de scholen voor het laatst open waren. Naast buikgriep en oorontsteking komen ook aandoeningen als bof, vlekjesziekten, oogontstekingen, kinkhoest, roodvonk en krentenbaard veel minder vaak voor. 

Ook het aantal longontstekingen is fors lager. Hierbij valt op dat dat vooral voor peuters én mensen boven de 65 geldt. Het aantal patiënten in deze groep is slechts eenderde van het normale aantal. Wat ook meespeelt in de cijfers is dat veel mensen niet meer voor elk wissewasje naar de huisarts zijn gegaan.   

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in