Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hierom zou je je haar af en toe met koud water moeten wassen

Het is even doorbijten, maar het is het zeker waard!

koud haar

Je haar wassen tijdens een koude douche? Mooi niet! Toch kun je de douche beter op standje ijsblokjes zetten als je je haar wast. Volgens experts kan dit namelijk een aantal voordelen voor je haar hebben.

Voordelen warm water

Je haar wassen met warm water is voor de meeste mensen gebruikelijk en brengt natuurlijk ook een aantal voordelen met zich mee. Hogere temperaturen openen bijvoorbeeld de poriën, waardoor shampoo en andere producten beter in de hoofdhuid kunnen doordringen. “Je haar wassen met heet water kan helpen om vuil, product en olie effectiever te verwijderen dan met koud water”, vertelt Alexis Granite, gediplomeerd dermatoloog met expertise in algemene en cosmetische dermatologie aan Byrdie.

Nadelen warm water

Toch zitten er ook nadelen aan het wassen met warm water. Zo kan heet water het haar van zijn natuurlijke oliën ontdoen, wat kan leiden tot uitdroging van het haar en de hoofdhuid en irritatie en jeuk kan veroorzaken. “De toestand van de hoofdhuid heeft een enorme invloed op de haargroei en -gezondheid, dus een droge, ongezonde hoofdhuid met roos kan de haargroei belemmeren of de strengen verzwakken”, vertelt Dendy Engelman, gediplomeerd cosmetisch dermatoloog en Mohs chirurg bij Shafer Clinic in New York City. Naast een droge en jeukende hoofdhuid kan het wassen van je haar met heet water ook aandoeningen zoals seborroïsch eczeem en dermatitis verergeren.

Volgens Hasan Benar, dermatoloog en esthetisch arts, kan je haar wassen met heet water ook het uiterlijk van je haar veranderen: “Wanneer je je haar wast met heet water, worden je haarzakjes blootgesteld aan omgevings- en oxidatieschade, wat kan leiden tot haaruitval. Haaruitval versnelt door de lossere greep van de beschadigde haarwortels. Dit kan ook leiden tot vroegtijdig grijs worden”, zegt hij.

Voordelen koud water

Experts raden daarom aan om je haar af en toe met koud water te wassen. Koud water zou er onder meer voor zorgen dat de natuurlijke oliën van het haar worden behouden. “De natuurlijke oliën van je haar behouden helpt droogheid, jeuk en irritatie te beperken”, zegt Engelman. Ook behoudt je de glans in je haar. “Koud water werkt op het haar door de haarschubben en poriën in de hoofdhuid te sluiten, waardoor het haar meer gaat glanzen omdat het sluiten van de poriën vocht vasthoudt.”

Tevens blijft je haar door het koude water een stuk langer gehydrateerd doordat het koude water de poriën sluit waardoor het vochtgehalte hoog blijft. En deze hydratatie helpt weer om roos tegen te gaan. “Omdat douchen met koud water de hoofdhuid helpt vocht vast te houden, zal dit op zijn beurt roos en de bijbehorende irritatie verminderen”, aldus Engelman.

Nadelen koud water

Zitten er ook nadelen verbonden aan het wassen met koud water? Helaas wel. Koud water helpt het haar uitstekend om vocht vast te houden, maar overtollig vocht kan het haar er plat en minder volumineus doen uitzien. “Wanneer haar vocht vasthoudt, kan er teveel olie in het hoofd achterblijven, waardoor het er vettig en plat uitziet en aanvoelt”, zegt Engelman. Daarnaast is het ook niet bepaald comfortabel om onder een koude douche te staan. Toch is het volgens Engelman de moeite waard. “Hoewel koud douchen soms alarmerend en bijna pijnlijk kan aanvoelen, wegen de voordelen voor de gezondheid van huid, haar en lichaam op tegen het ongemak,” zegt Engelman.

Wat is dan de ideale temperatuur? Je kunt het beste lauw water gebruiken. “Als je vet haar hebt, kun je eindigen met een warmere spoeling om oliën en product grondiger te verwijderen”, stelt Benar. “Tijdens de zomermaanden kun je water met een lagere temperatuur gebruiken”, voegde Engelman daaraan toe. Duidelijk!

Mode & Beauty
  • Happy in Shape, Byrdie
  • Adobe Stock