• Dry January

Dry January in het theater: Evi Hanssen in 'Sinds ik niet meer drink'

Evi Hanssen

De Vlaamse presentatrice en radiomaakster Evi Hanssen (44) is drie jaar geleden gestopt met drinken en schreef haar ervaringen op in Sinds ik niet meer drink. Het boek ging al meer dan 20.000 keer over de toonbank en leverde een stortvloed aan reacties op. Een theatershow kon dan ook niet uitblijven.

Wat levert het op?

Hanssen vertelt in geuren en kleuren over haar besluit het glas te laten staan. Wie is ze precies zonder alcohol? Welke beproevingen kwamen op haar pad? En wat heeft het haar opgeleverd? Aan de hand van grappige anekdotes en wetenschappelijke en historische inzichten duikt ze in de wereld van de geheelonthouders, een groep waar veel hardnekkige vooroordelen en ideeën aan kleven.

'Credits voor de bubbels'

Evi maakt het niet mooier dan het is: de eerste dagen, weken - nee - maanden waren lastig. Die afkeurende blikken. Moeilijk om dat glas champagne af te slaan en dan een glas jus d'orange ('uit pak!') te krijgen. "Want, eerlijk: credits voor de bubbels; een saai feest wordt na twee drankjes toch een stuk leuker," zegt ze in het AD. "Dan heb je ineens wél een goed gesprek met die duffige collega, of sta je plots op de dansvloer met je baas. Je lacht om de suffe grapjes van je moeder en trekt die vervelende oom beter. Het is een verbindende drug. Als je niet drinkt, komt alles heel droog binnen."

Einde discussie

Maar het wende, uiteindelijk. "Nu vind ik het niet meer zo'n strafkamp. Als iemand vraagt waarom ik niet, drink, antwoord ik: 'Wat maakt het jou uit?' en dat is einde discussie. Ik heb alcoholvrije bubbels gevonden die lekker zijn en ik merk dat een leven als geheelonthouder aangenaam is. Ik voel me beter, fitter. Ik heb geen katers meer."

In Sinds ik niet meer drink geeft Hanssen een humoristische blik op de invloed van alcohol. Geen pleidooi tegen drankgebruik, maar een openhartig inkijkje in een wereld zonder. Klik hier voor de speellijst.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in