• Dry January

Dry January, de 20 minuten regel en andere manieren om minder alcohol te drinken

Water limonade

Veel mensen doen het deze maand even rustig aan en nemen een break van alcohol drinken. Gaat honderd procent Dry January je te ver, dan zijn er ook nog andere manieren om je alcoholinname te verminderen.

Afbouwen

Zorg voor minimaal twee alcoholvrije dagen per week en bouw dat in drie weken uit tot zes alcoholvrije dagen. Een hele week niet drinken is dan niet meer zo'n uitdaging.

Downsizen

  • Drink je wijn met ijs of maak er een spritzer van.
  • Koop je wijn in kleine flessen, dat maakt het 'zonde om weg te gooien' gevoel minder.
  • Downsize je glazen: heel grote bellen zijn hip, maar je schenkt er meestal meer in dan wat een portie is. Meten is weten:
  • 1 glas wijn = 100 ml
  • 1 glas port = 60 ml
  • 1 glas sterke drank = 35 ml.  

Adem in, adem uit

Heb je toch gedronken, wacht dan 20 minuten voor je nog eens inschenkt. Dat is in de meeste gevallen voldoende om van een tweede glas af te zien, omdat het dan voelt alsof je al genoeg hebt gehad.

Hou het speciaal

Beschouw alcohol als iets voor speciale gelegenheden. Zoals je niet elke dag taart eet, zo zou je ook niet elke dag moeten drinken. Speciale gelegenheden zijn bijvoorbeeld een verjaardag of een bruiloft, niet 'uit eten' of de vrij-mi-bo.

Afleiding

Drink niet om de scherpe randjes van een rotdag af te halen: alcohol heeft een moeilijke situatie nog nooit beter gemaakt. Zoek afleiding, ga een eind lopen, luister naar muziek of een podcast, maar trek geen fles drank open bij onvrede of stress.

Sober socializing 

Heb je vrienden die veel drinken, spreek daar dan even niet mee af of wapen jezelf van tevoren om je niet onder druk ('Ah doe niet zo ongezellig') te laten zetten.

Het helpt om het scenario van de afspraak even vooraf in je hoofd af te spelen: wat gaan jullie doen, wat gaan zij vermoedelijk bestellen, wat zeg jij? 'Een mocktail graag, ik doe het even rustig aan', bijvoorbeeld.

Of bestel gewoon een alcoholvrije variant van een drankje, als spa je te vreugdeloos is. Elk zichzelf respecterend horecaetablissement heeft tegenwoordig 0/0 drankjes in huis en 'sober socializing' is zo hot dat je eerder voor schut staat als je meteen een hele fles bestelt.

Doorbreek je gewoontes

AIs negen uur 's avonds normaal gesproken het moment dat je een glas inschenkt om mee op de bank te gaan chillen zorg dan dat je op dat moment druk bent met een pedicure, een monsterpuzzel, een game, een borduurwerk of wat je ook maar kan afleiden. Eenmaal over zo'n ingesleten momentje heen is het makkelijker om helemaal van dat wijntje af te zien.   

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in