• Health

Beter leven op de Blue Zones manier

Door Ella Vermeulen
Beter leven op de Blue Zones manier

Geen pillen, maar peulvruchten!

Misschien dat je afgelopen week Dokters van Morgen hebt gezien, waarin. Antoinette Hertsenberg sprak met huisarts Jon Brouwers uit het Friese Bakkeveen over haar missie om het hele dorp om te toveren tot een Blue Zone: een gebied waar mensen meetbaar langer en gezonder leven dan in de rest van de wereld.

Beter leven op de Blue Zones manier

Blue Zones zijn Ikaria ↑ in Griekenland, Okinawa in Japan de Ogliastra Regio van Sardinië, Loma Linda in Californië en de Nicoya Peninsula in Costa Rica. Mensen in deze streken hebben een voornamelijk plantaardig voedingspatroon, eten veel peulvruchten en heel weinig vlees en maken van de lunch de grootste maaltijd.

Beter leven op de Blue Zones manier

Voeding volgens het Blue Zone-patroon inzetten, blijkt al heel snel effect te hebben, gezien de indrukwekkende resultaten van Durk en Janny in Dokters van Morgen. Zij zijn na 20 jaar bloeddrukverlagers slikken binnen drie weken van hun medicatie af. Na drie maanden hadden ze meer energie, waren ze flink afgevallen en hadden ze een veel lagere bloeddruk.

Beter leven op de Blue Zones manier

Voedsel als het nieuwe medicijn is hot. In de eerste plaats omdat het een makkelijke en goedkope manier is om vervelende kwalen als diabetes, en hoge bloeddruk mee te bestrijden. En in de tweede plaats omdat het mensen de controle teruggeeft over hun lichaam aan de hand van wat ze erin stoppen.

Beter leven op de Blue Zones manier

Het draait overigens niet alleen om voeding, maar om aanpassing van je hele leefstijl: elke dag minimaal een half uur wandelen, voldoende slapen, niet roken. Vergeet de sportschool, hier gaat het om gezonde regelmaat: groente eten, traplopen, tuinieren, met de hand beslag mixen, praatje maken, dutje doen, glaasje wijn. Er zit ook een mentaal aspect aan: niet dooreten tot je helemaal volzit, maar stoppen als je maag voor zo'n 80 procent gevuld is. Hara hachi bu noemen ze dat in Japan.

Beter leven op de Blue Zones manier

Wil je ermee aan de slag, dan is er nu een goed kookboek van levensduurexpert Dan Buettner die de Blue Zones ontdekte en de term groot maakte, heeft een kookboek gemaakt. Er staan 100 recepten in die zijn geïnspireerd door de Blue Zones en het kost 25 euro.

Foto's (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in