Heel herkenbaar in de werkweek: overdag ben je zo druk dat je er ‘s avonds helemaal af ligt. Toch is dat probleem vrij gemakkelijk fixen. Door het eerste uur van de dag slim te benutten.

Het feit dat je in de avond geen energie meer hebt voor bijvoorbeeld de sportschool, komt omdat je je Golden Hour verkeerd benut. Je Golden Hour, een term van timemanagementexpert Brian Tracy, is je eerste uur van de dag, waarop je hoofd nog leeg is, maar je zintuigen al op scherp staan.

Voor veel mensen gaat het hier al mis, omdat ze op dit beste moment van de dag juist het verkeerde doen, namelijk dingen die geen hoge cognitieve capaciteit vergen. Meteen je telefoon checken bijvoorbeeld. Voor social media heb je weinig brein nodig, maar het geeft veel onnodige prikkels. Zonde, nu je hoofd juist zo scherp is. Vervolgens lees je een mail waar je iets mee moet of maak je snel even een afspraak. Probleem is dus dat je je eerste uur nu al vult met ad hoc dingen en onnozele zaken, die je er de komende uren niet productiever op gaan maken. Jammer van je heerlijke staat van zen.

Dat moet dus anders, en wel zo:
• Breng het eerste halfuur in alle rust en kalmte door. Jóuw tijd. Een kwartiertje mediteren, even de krant lezen, dat werk. Een prikkelvrije zen-basis leggen, waar je de rest van de dag op teert.

• Laat dan het brein voorzichtig opwarmen door wat dingen aan te pakken: plan de drie belangrijkste taken die je vandaag voor elkaar wilt krijgen, bekijk de verdere takenlijst en afspraken voor de dag goed, en zorg ook dat je vandaag tijd gaat maken voor leuke dingen, zoals quality time met het gezin, lezen of sporten. Zo’n planning haalt meteen de mogelijke chaos weg.

• Vervolgens kun je echt aan de slag. Het cognitief zwaarste werk ga je nu meteen aanpakken. Want je brein in er klaar voor en jij, dankzij voorgaand punt, ook. De moeilijkste of vervelendste taken doe je nu. Daarna volgen punt twee en drie. Loopt je Golden Hour uit? Geen probleem. Maar wel nu doorpakken, nu je brein er klaar voor is.

Meander daarna door de rest van de dag en je hebt gegarandeerd genoeg energie over om van de avond ook nog wat te maken. Dus: begin je de dag met rust, een goede planning en een pittige aanpak, dan komt het met de rest van de dag én de avond ook wel goed.

Bron: timemanagement.nl

Mensen die vaak een korte nacht maken, zouden een groter risico op gezondheidsproblemen lopen. Geldt dat voor jou ook? Door dat slaaptekort af en toe te compenseren met een goede uitslaapsessie, zou je dat risico kunnen voorkomen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat woensdag is gepubliceerd in Journal of Sleep Research.

De onderzoekers verzamelden data over gezondheid en levensstijl van meer dan 38.000 Zweedse volwassenen. In totaal werden gedurende dertien jaar gegevens van deze personen verzameld.

5 uur of minder

Ook het rook- en eetgedrag, het gewicht, lichaamsbeweging werd gemonitord. Hieruit bleek dat mensen onder de 65 jaar die dagelijks vijf of minder uren per nacht sliepen, 65 procent meer kans hadden op vroegtijdig overlijden.

Wanneer mensen doordeweeks kort, maar in het weekend wel acht uur of langer sliepen, bleek dit risico niet meer significant.

Regelmatig lang slapen (8 uur of meer) is niet per se beter voor de gezondheid. Mensen die dagelijks zes à zeven uur slapen hebben een grotere kans op een langer leven dan de langslapers.

Erfelijkheid

De onderzoekers benadrukken dat zij niet hebben bekeken waarom personen die vaak te weinig of te veel slapen meer kans lijken te hebben op een vroegtijdig overlijden.

Volgens de auteurs verschilt het per persoon hoeveel slaap zij nodig hebben. Dat heeft onder meer te maken met erfelijkheid.

Bron: NU.nl Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

7 juni komt zijn boek 'Filosofie voor een weergaloos leven' uit en 1 week later staat Lammert Kamphuis al voor je op het Nouveau Matinee. Deze jonge filosoof is een van de meest inspirerende sprekers van het moment. Kom naar het Nouveau Matinee voor een boeiende lezing.

Wat doet een filosoof/theoloog op festivals als Lowlands en Amsterdam Dance Event? Zijn jonge publiek prikkelen met eeuwenoude denkbeelden!

Lammert Kamphuis (1983) is een begenadigd spreker die anderen inspireert om op een nieuwe manier naar hun leven te kijken, te denken en te handelen. Als geen ander weet hij daarbij de inzichten van de oude filosofen op alledaagse thema’s toe te passen. En dat doet hij met veel humor.

Van het leven krijg je er maar één; alle reden om er het best mogelijke leven van te maken.

Hoe denk je eigenlijk over de grote thema’s in je leven: liefde, familie en vriendschap, bijvoorbeeld? En hoe kunnen inzichten uit de filosofie je daarbij helpen?

Als geen ander weet Lammert, die ook docent aan de School of Life is, complexe, maar waardevolle theorieën te vertalen naar bruikbare inzichten.

Dat doet hij ook in zijn boek in Filosofie voor een weergaloos leven.

Bereid je voor op een boeiend gesprek waar je letterlijk iets wijzer van wordt, met een van de meest inspirerende sprekers van dit moment.

Behalve Lammert, geven ook Sacha de Boer en Tommy Wieringa een lezing. Én journalist Barbara van Beukering gaat in gesprek met Hedy d'Ancona en Ans markus over ouder worden. Dit alles op 14 juni in de prachtige ambiance van het Concertgebouw.

Er zijn nog kaarten!