Je bent de enige niet. 

Het is bijna 2022, hoog tijd om na te denken over een nieuwe zorgverzekering. Want overstappen kan uiterlijk tot 1 januari. Ben jij ook iemand die tot het laatste moment wacht om dit soort dingen te regelen? Je bent zeker niet de enige. Uit onderzoek van vergelijkingssite Independer blijkt: veertig procent van de vrouwen van 55 jaar of ouder switcht pas in de laatste weken van het jaar van zorgverzekering. Kijk hier hoeveel jouw zorgverzekering duurder is geworden. 

Nederlanders zijn echte deadline junkies

Dingen tot het laatste moment uitstellen is trouwens niet alleen iets voor vrouwen vanaf 55 jaar. De rest van de Nederlanders kan er ook wat van. Van alle verzekerden sloot maar liefst de helft pas in de laatste week van 2020 een nieuwe zorgverzekering af. Zestien procent stapte pas op oudejaarsavond over naar een andere zorgverzekering. 

Article continues after the ad

Zekerheid geeft een rustig gevoel

Wat je zoekt in een zorgverzekering ligt aan je persoonlijke wensen. Wil je bijvoorbeeld een lage premie, alles online geregeld, contact met een expert of een aanvullende verzekering? Het is verstandig om te bepalen wat jij belangrijk vindt en daar een passende verzekering bij te vinden. Independer vroeg aan vrouwen van 55+ wat hun wensen zijn. Daar kwam uit dat deze groep kiest voor zekerheid als het om hun gezondheid gaat. Gemiddeld gaan ze minder vaak voor een verhoogd eigen risico dan andere vrouwen en ze nemen vaker een aanvullende verzekering dan de gemiddelde Nederlander.

Online afsluiten

Het valt op dat vrouwen van 55 jaar en ouder minder vaak hun zorgverzekering online afsluiten. Ze denken dat het ingewikkeld is en zijn bang om fouten maken. “Dat is niet nodig”, verzekert zorgexpert van Independer Bas Knopperts ons. Hij ziet dat mensen vaak zelfs verbaasd zijn hoe makkelijk afsluiten is, als ze het eenmaal een keer gedaan hebben. Probeer het gewoon eens. En kom je er niet uit? Dan kun je altijd hulp vragen.

Tips om te besparen

Als je een nieuwe zorgverzekering afsluit zoek je naar een balans tussen een verzekering die aansluit bij jouw wensen, én een lage premie. Daarbij kun je op een paar dingen letten. Maak bijvoorbeeld eerst een keuze tussen de restitutiepolis, naturapolis, combinatiepolis en budgetpolis: welke past het beste bij je situatie? Daarnaast kun je kijken naar de minder bekende merken, die vaak dezelfde zorg dekken voor een lagere prijs. Meer tips om te besparen op je zorgverzekering vind je hier.