Het kan zomaar het einde van wakker liggen betekenen.

Slaap je in de winter beter dan in de zomer? Dat kan aan de temperatuur liggen, maar ook aan het dek. In de winter lig je meestal onder meerdere lagen dek die meer druk geven dan het laken of zomerdekbed waar je het nu mee doet. En die druk, daar draait het om bij een verzwaarde deken.

Er zijn ex-slapelozen die er inmiddels bij zweren: niks geen fluffy dekbed, maar een deken die je lichaam als het ware knuffelt  waardoor het zich beter ontspant. Ze zijn er in verschillende gewichten, het is even zoeken naar wat voor jou het beste werkt. In het algemeen geldt dat een verzwaarde deken 10% van je lichaamsgewicht moet zijn.

Heb je een match, dan wordt onder zo'n deken de afgifte van het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine bevorderd. Tegelijk wordt het gehalte van het stresshormoon cortisol verlaagd, waardoor je je veel beter ontspant, makkelijker inslaapt, dieper slaapt en beter doorslaapt.

Article continues after the ad

Verzwaarde dekens worden ook vaak succesvol ingezet bij onrust en paniek, ze geven een kalmerend gevoel van veiligheid. Ze zijn minder geschikt voor mensen met ademhalingsproblemen, problemen met de bloedsomloop of temperatuurregulatie en na een operatie waarvan je nog moet herstellen. Voor de plaknachthaters: Gravity Blanket heeft een speciale Cooling Summer-versie. De prijzen liggen tussen de 40 en 350 euro.

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in