Art Rooijakkers in gesprek met verouderingspecialist Andrea Maier.

Het gaat niet om zo oud mogelijk te worden, maar zo goed mogelijk oud worden, dat is de boodschap van Andrea Maier (42), verouderingsonderzoeker en hoogleraar Gerontologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en hoogleraar Interne geneeskunde - Geriatrie aan de University of Melbourne in Melbourne.

Article continues after the ad

Volgens Maier is het zaak om in te zetten op 'verouderen als een Rolls-Royce, zonder al te veel slijtage en narigheid, om uiteindelijk na een jaar of honderd plotseling in elkaar te zakken." Met andere woorden: zo gezond mogelijk leven om voortijdige aftakeling en vervelende ziektes tegen te gaan.

Maier kan er smakelijk over verhalen en doet dat ook in deze gefilmde podcast - echt een aanrader -  met Art Rooijakkers. Die op zijn eigen manier bezig is met hoe het leven er de komende jaren uit gaat zien. "Op 13 augustus 2017 werd ik vader," zegt Rooijakkers, papa van Puk en Keesje (3). "De wereld was niet veranderd, maar mijn wereld wel. Die stond op zijn kop. En dus ging ik me afvragen in wat voor wereld mijn dochters terecht zouden komen. Met een beetje geluk gaan die twee deze eenentwintigste eeuw volmaken, dus is mijn horizon opgeschoven. Ik begon me af te vragen hoe hun leven eruit zou gaan zien. Ik wilde toekomstreiziger worden, grip krijgen op deze eeuw."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Art Rooijakkers (@artrooijakkers) op

Hij schreef er een boek over: "De eeuw van mijn dochters is een boek waarin ik heb geprobeerd de toekomst iets dichterbij te halen om zo te ontdekken in wat voor wereld mijn dochters opgroeien. Juist in onzekere tijden hebben we houvast nodig, proberen we grip te krijgen op de wereld. Een wereld die nu, meer dan ooit in mijn levensdagen, te kneden lijkt tot een ander model. Beter? Ik hoop het. Al is het maar voor mijn dochters. Want dit is hun eeuw."

'Worden mijn dochters dommer, racistisch of preuts?'

In 'De eeuw van mijn dochters' kijkt Art breder naar de toekomst dan alleen het lichamelijke. Hoe oud wordt de generatie die nu in de wieg ligt? Verdwijnt ons kikkerland grotendeels in de Noordzee? Kiezen toekomstige ouders hun baby uit in het lab? Wordt vlees eten het nieuwe roken? Hoe zit het met de privacy in de toekomst; kun je nog geheimen hebben? Nemen robots de wereld over? Worden mijn dochters dommer, racistisch of preuts?

Soms geruststellende, soms beangstigende antwoorden

Voor antwoorden gaat Rooijakkers te rade bij vooraanstaande wetenschappers als Eric Scherder en experts als André Kuipers en historicus en nationaal orakel Maarten van Rossem. Hij sprak met epidemologen, geografen, maar ook met tattookoning Henk Schiffmacher. Op de meest prangende vragen over de toekomst volgen soms geruststellende, soms beangstigende antwoorden – die Rooijakkers serieus neemt, maar ook lichtvoetig weet te relativeren. Aanrader voor de donkere dagen voor kerst!

De eeuw van mijn dochters. Hoe onze wereld er straks uitziet door Art Rooijakkers kost € 20.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in