Maak het binnen mooi én gezonder met planten als Beaucarnea, Dracaena, Pachira en Polyscias
Maak het binnen mooi én gezonder met planten als Beaucarnea, Dracaena, Pachira en Polyscias

Deze planten doen allemaal iets voor je terug! 

Het is vandaag Internationale Dag van de Kamerplant, of Woonplant zoals het tegenwoordig heet. Groot, klein, gekleurd, bloeiend, groen – het is een enorme trend in home decor.

Niet alleen omdat elk huis qua sfeer onmiddellijk opknapt van een paar fijne planten, maar ook omdat veel planten de luchtkwaliteit in huis verbeteren.  

Article continues after the ad

Vooral Spathiphyllum (lepelplant), varen en klimop staan dankzij onderzoek van NASA op de lijst van meest luchtzuiverende woonplanten die er zijn, maar eigenlijk geldt dat voor bijna alle planten met grote groene bladeren.

Fijnstofvangers 


Planten kunnen alle chemische stoffen die in de lucht zweven (zogenaamde vluchtige verbindingen) opnemen en omzetten in andere stoffen. Daarnaast zetten planten koolstofdioxide om in zuurstof en suikers en kunnen ze microscopisch kleine deeltjes fijnstof binden op hun bladeren. Zo reduceren ze de fijnstofconcentratie in de lucht.

Made by Nature

Voor een natuurlijk huisparfum kom je bij bloeiende woonplanten, zoals Stephanotis. Die heeft stervormige bloemetjes die een diepe, zoete geluksgeur verspreiden. Het is een klassieke 'floral' met een warm bloemenaroma die prachtig kan klimmen en slingeren.

Nog zo'n geurfeestje is Gardenia, een chique bloeiende plant met glanzende donkergroene blaadjes en prachtig wolkende bloemen. De geur is een tikje oriëntaals, zoetig en troostend. En de knoppen zijn schitterend: net schelpen die open gaan in zachte, fluweelachtige rozetten, alsof een danseres met haar mooiste rok aan een pirouette maakt. Een woonplant met een enorm 'Downton Abbey' gehalte, voor als je houdt van romantisch en geraffineerd. Hier ook op de foto te zien: Stephanotis en Jasmijn.

Cambria is op drie manieren een bijzondere orchidee: ze is echt rood (óf knalgeel, óf roze, óf gepatroneerd), het is een lekker vol groen exemplaar én ze is een van de weinige orchi's die geurt. Haar parfummetje zit in de spicy hoek: kaneel, peper, nootmuskaat, gember, van die dingen. Dit is een fijne luchtverfrisser voor liefhebbers van design, die tegenover al die rust iets vrolijks willen zetten, om alles in balans te houden.

Foto's © Mooi Wat Planten Doen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in