Je hebt echt wel iets meer dekking voor je ogen nodig dan Audrey Hepburn hier in 1963
Je hebt echt wel iets meer dekking voor je ogen nodig dan Audrey Hepburn hier in 1963

Knipperen, knijpen, tranen…

Veel mensen hebben op dit moment last van hun ogen: ze knipperen meer, willen ze steeds samenknijpen en hebben last van een branderig gevoel.

Article continues after the ad

Het ongemak kan twee oorzaken hebben: voor het koud werd, stonden de hazelaar en de els al in bloei en die pollen hangen nog steeds in de lucht. De andere oorzaak ligt meer voor de hand en dat is het winterweer.

De koude wind van de afgelopen dagen is nogal een aanslag op het hoornvlies geweest. De lucht is bovendien heel droog (dat merk je ook aan je lippen: 5 minuten buiten en ze staan al strak), dat vinden je ogen ook niet fijn.

Daarnaast reflecteert de UV-straling van de zon door de sneeuw. Hierdoor krijgen onbeschermde ogen een overmatige blootstelling aan UV-stralen. Sneeuwblindheid zoals tijdens de wintersport zal het niet meteen worden, maar je kunt wel last krijgen van een lichte vorm: rode ogen, het gevoel alsof er zand in zit en overgevoeligheid voor licht, bijvoorbeeld.

What to do?

  • Heb je lenzen, val dan een paar dagen terug op een bril.
  • Drink genoeg water, zodat je vochtgehalte van binnen op peil blijft.
  • Draag buiten een goede zonnebril. Dit helpt meteen tegen het branderige gevoel.
  • Vermijd tijdelijk even oogmake-up – alles wat kan irriteren weglaten helpt.  
  • Oogdruppels van de drogist kunnen de klachten verlichten. Je kunt kiezen voor kunsttranen, maar druppels tegen hooikoorts verzachten ook.
  • De klassieker: een koel, vochtig washandje.
  • Geef je ogen rust: zo min mogelijk naar een scherm kijken, lekker dicht doen en vroeg gaan slapen.
  • Hou moed: vanaf zondag gaan de temperaturen weer omhoog. Zodra de sneeuw is gesmolten en het gaat regenen, is het meteen gedaan met de factor licht en droogte, en zou je na een of twee dagen geen last meer moeten hebben.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in