De app van het OLVG Ziekenhuis in Amsterdam is voor heel Nederland beschikbaar.

In de Corona Check-app, beschikbaar voor Android en iOS, kunnen mensen medische gegevens invoeren en melden hoe ze zich voelen. Als daar een verdacht beeld uit ontstaat, bijvoorbeeld dat iemand het coronavirus kan hebben, dan neemt een arts van het team achter de app contact op met die persoon.

Voor de app is gebruikt gemaakt van de bestaande app Luscii. Dat is een medisch gecertificeerde app die 'tientallen ziekenhuizen helpt met medische begeleiding op afstand.'

Dagelijks invullen

Article continues after the ad

De app werd op 16 maart al gelanceerd en is al door 115.000 mensen gedownload. Tot vandaag ging dat via een aantal ziekenhuizen in het land, maar nu kan iedereen de app downloaden.

"Er zijn nu zo’n 70.000 mensen die dagelijks hun gegevens invullen", zegt Daan Dohmen, oprichter van de app, in het AD. "Daarvan zijn er zo’n vierduizend geïdentificeerd als Covid-19-verdachte."

Gebruikers moeten zich aanmelden met een e-mailadres, dat ze moeten verifiëren. De app vraagt ook naar een naam, geboortedatum en telefoonnummer, maar die gegevens worden niet gecontroleerd. De gegevens, die twee jaar worden bewaard, worden niet gekoppeld aan medische dossiers.

Geen tracking-app

De Corona Check-app staat los van het initiatief van het kabinet voor het bouwen van een corona-app die via bluetooth bijhoudt of mensen in de buurt zijn geweest van iemand die een corona-besmetting heeft opgelopen. Op de afgelopen weekend gepresenteerde apps is veel kritiek gekomen. De Autoriteit Persoonsgegevens zei maandag nog geen oordeel te kunnen geven, omdat de voorstellen voor de apps niet goed genoeg zijn uitgewerkt. 

Foto (c) Corona Check 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in