Kant-en-klaar is vooral een snelle dikmaker.

Voedingsdeskundigen hameren er al jaren op: eet zoveel mogelijk vers, onbewerkt voedsel en mijdt kant-en-klaar maaltijden en alles uit pakjes en zakjes.

Article continues after the ad

Onderzoek dat is gepubliceerd in Science Direct bewijst het nut daar nog eens van: ultrabewerkte voeding leidt eerder tot binge-eten.

'Er is sprake van een ongekende groei van de consumptie van ultrabewerkte voeding, die beetje bij beetje minimaal bewerkt en vers voedsel heeft verdrongen. Ultra-bewerkte voeding stimuleert teveel eten omdat het neuro-endocrines en metabolische processen beïnvloedt."

Vrij vertaald: in sterk bewerkt voedsel zitten veel elementen die je verleiden tot dóóreten. Het is moeilijk om je daartegen te verzetten, je zit biologisch zo in elkaar dat je lijf om meer vraagt, terwijl je dat niet nodig hebt.

Berucht zijn dieetproducten, fast food en kant-en-klaar maaltijden. In veel gevallen is er sprake van teveel koolhydraten en vetten en te weinig proteïnen. Kies dus vooral verse en pure producten en kook zelf, zodat je ook zelf bepaalt wat er op je bord terecht komt.

Foto (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in