• Wandelen

Thorn: wandelen in de witte parel van Limburg

Thorn: wandelen in de witte parel van Limburg

Adellijke stiftdames, maaskeitjes én een historisch centrum.

Zin in een wandeling met wat minder bosch en beemd (lees: modder)? Het kleine ‘witte stadje’ Thorn is een aanrader. Het heeft sinds 1973 een beschermd stadsgezicht en telt meer dan honderd rijksmonumenten.

Er is opvallend veel te doen. Het heeft een museum, een abdijkerk, leuke winkels en een wijnwinkel met Limburgse wijnen. Trek wel goede wandelschoenen aan, want de straten zijn geplaveid met maaskeitjes.

Thorn: wandelen in de witte parel van Limburg

Thorn was ooit een minivorstendom, waar adellijke stiftdames woon­den. Een stift is een soort klooster, maar dan alleen voor dames uit de hoogste kringen. In de achttiende eeuw ging het er daar al best werelds aan toe. De adellijke dames leefden van hun eigen inkomen en leerden alles over etiquette en converseren in het Frans.

Thorn: wandelen in de witte parel van Limburg

Met de komst van de Fransen in 1794 kwam hieraan een einde. De Fransen voerden ook de belasting in. Hoe groter je raam, hoe hoger de belasting. Daarop werden de ramen dichtgemetseld en de huizen witgeverfd. Zo komt het historisch centrum van Thorn dus aan zijn bijzondere uiterlijk.

Thorn: wandelen in de witte parel van Limburg

Begin bij de Abdijkerk, die met zijn kleur­rijke barokke interieur iets on-Nederlands heeft. Het oudste gedeel­te komt uit 1150. In de loop der eeuwen is de kerk uitgebreid en alleen nog maar fraaier geworden. Loop hierna door naar het mooi­ste plein van Thorn, de Wijngaard. Op nummer 6 bevindt zich con­ceptstore De Kluis. Je vindt hier tassen, sieraden, zonnebrillen, stoffen, geurtjes en leuke kunstobjecten.

Thorn: wandelen in de witte parel van Limburg

Drink (als dat binnen de coronabeperkingen mogelijk is) een kopje koffie bij brasserie De Wijngaard en breng daarna een bezoekje aan Gemeentemuseum Het Land van Thorn. Wandel via de Beekstraat naar de Holstraat en dan rechtsaf naar de Hoogstraat. Op de hoek staat huize Salm-Salm. Prinses Gabriëlla, de voorlaatste adellijke decanes van Thorn, woonde hier eind achttiende eeuw.

Thorn: wandelen in de witte parel van Limburg

Tegenover Anne’s ijs- en kof­fiesalon is op nummer 20 een monumentaal pand met een koetshuis ernaast. Ga voor De Pannekoekenbakker linksaf de Bogenstraat in. Links is het Vintage Atelier waar je mooie cadeaus kunt vinden. Wandel door naar Wijngoed Thorn, waar wijn van Zuid-Limburgse wijngaarden kan worden geproefd. Loop hierna weer terug naar De Pannekoekenbakker, in een historisch pand uit de 17e eeuw. Vanaf het terras kijk je uit op de Abdijkerk.

  • Parkeren is voor bezoe­kers alleen mogelijk buiten het historisch centrum.
  • Overnachten kan bij Bed & Botram Bie Os of in Hotel La Ville Blanche

Deze wandeling heeft eerder in de printeditie van Nouveau gestaan en komt uit 52 zondagen wandelen & lunchen van Ellie Brik.

Foto's (c) This Is Holland, VVV Midden Limburg

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in