Tegenslag voor prinses Märtha Louise en haar sjamaan

Tegenslag voor prinses Märtha Louise en haar sjamaan

Publicatie boek voorlopig afgeblazen.

Het valt niet mee om als prinses verliefd te zijn op een controversiële sjamaan. Prinses Märtha Louise doet enorm haar best om haar vriend Durek Verrett salonfähig te maken, maar dat wil nog niet erg lukken.

Tegenslag voor prinses Märtha Louise en haar sjamaan

Zo gaat de publicatie van een door hem geschreven boek in Noorwegen en Zweden vooralsnog niet door. Uitgevers Capellen Damm en Nonn legden het project stil, omdat ze eerst de inhoud 'nader willen onderzoeken', zo meldt de Noorse krant Dagbladet.

Tegenslag voor prinses Märtha Louise en haar sjamaan

Reden voor de uitgavestop is dat men is geschrokken van kritiek in de Verenigde Staten waar het boek al wel in de winkel ligt. Vooral de passages over het omgaan met kanker worden door artsen en andere wetenschappers als gevaarlijk beschouwd. Zelfbenoemde sjamaan Durek Verrett stelt in 'Spirit Hacking' dat kanker een 'zelfgekozen ziekte' is die laat zien 'dat iemand niet meer wil leven'. De Scandinavische uitgevers willen deze bewering om ethische redenen niet ondersteunen, laat staan ​​dat ze die met het uitgeven van het boek willen verspreiden.

Tegenslag voor prinses Märtha Louise en haar sjamaan

Het is duidelijk dat het Noorse hof nogal met de kwestie in zijn maag zit, want zelfs kroonprins Haakon (die door de ernstige longfibrose van zijn vrouw Mette-Marit mogelijk wat anders aankijkt tegen 'zelfgekozen ziekten') reageerde op het nieuws dat de uitgave in de wacht is gezet. "Het is aan de uitgever of hij een boek wil publiceren of niet, en het is duidelijk dat zij daar hun oordeel over hebben gegeven," aldus Haakon. Ook wat hij persoonlijk van het boek vond, is duidelijk: "Mijn uitgangspunt is dat wij deze (levens)vragen heel anders benaderen. Ik vertrouw eerder op onderzoek naar gezondheid en het Noorse gezondheidszorgsysteem."

Durek was niet blij en mopperde een bijna half uur durende online post vol: "De Noorse media pesten mij, ze pesten mijn liefde, ze pesten me om hun kranten te verkopen, het is jammer, ze willen niet dat mensen de waarheid kennen." De  verklaringen in het boek zouden verkeerd zijn begrepen en uit hun context worden gehaald, volgens hem: "Het is triest dat er censuur is in Noorwegen," zei hij over het besluit van de uitgever. Hij weigert echter om zijn theorie met argumenten te ondersteunen. Dit zou wel eens een ingewikkeld jaar kunnen worden voor de Noorse royals. Gelukkig zit het in de liefde nog helemaal goed tussen de prinses en de sjamaan...

Iets waar Märtha Louise en Durek uitbundig van getuigen.

Foto's (c) ANP, Durek Verrett 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in