Prinses Victoria praat over haar worsteling met anorexia en angsten

Door Kim Veldema
Prinses Victoria praat over haar worsteling met anorexia en angsten

Vroeger was het ondenkbaar, maar tegenwoordig stellen leden van verschillende koningshuizen zich kwetsbaar op. Prins Harry vertelde over de inzinking na de dood van zijn moeder, en prinses Victoria van Zweden deed een boekje open over de zwarte bladzijden in haar leven.

Moedig, vinden wij. Want het is nogal wat voor een publiek persoon om nóg meer prijs te geven van je (toch al zo beperkte) privé-leven. ZorgenKroonprinses Victoria (40) deed dat alweer even geleden op de nationale tv-zender SVT, toen zij sprak over anorexia, de ziekte waar zij als tiener aan leed. Daaraan voegde de toekomstige koningin toe dat ze zich momenteel zorgen maakt over de mentale gesteldheid van jongeren.

Dagelijks angstaanvallen"Vroeger dacht ik dat ik dom en traag was", vertelt Victoria in het vraaggesprek. Hoewel de moeder van twee koninklijke kinderen - Estelle (5) en Oscar (1) - benadrukt dat ze nu niet langer aan de eetstoornis anorexia lijdt, heeft ze nog wel dagelijks last van angstaanvallen. "De faalangst van vroeger heb ik nog steeds", zegt ze, "maar ik heb inmiddels wel geleerd hoe ik daar het beste mee om kan gaan."

Lees ook: Privé-bericht nu openbaar: man van Zweedse prinses Madeleine is duidelijk géén fan van Trump

Zogenaamd 'volmaakte' wereldHaar leven in de picture heeft naar eigen zeggen niets te maken met haar angsten. “Er zijn net zoveel redenen om je slecht te voelen als er mensen zijn", zegt ze nuchter. Waar ze zich wél zorgen over maakt, is de ogenschijnlijk 'volmaakte' wereld waarin jongeren nu opgroeien.

'Kinderen mogen kinderen zijn'"Al die perfecte foto's die worden geüpload" hebben volgens Victoria een slechte invloed op jongens en meisjes - helemaal als je beïnvloedbaar bent. "Het lijkt wel of continu wordt verwacht dat alles 'gepolijst' is." Dat legt een enorme druk op het welzijn van jongeren, aldus de kroonprinses. "Voor mij is het belangrijk dat kinderen kinderen mogen zijn", vertelde ze op SVT. "Mijn ouders vonden dat ook toen ik jong was." En het is wel duidelijk dat haar eigen kroost dezelfde liefdevolle opvoeding krijgt.