De natuur in Europa leeft spectaculair op!
Bij Europa denk je aan cultuur, geschiedenis en mooie steden. De meeste mensen realiseren zich niet hoe divers en spectaculair de landschappen in dit werelddeel zijn. Op National Geographic begint morgen (9 september 2020, 21:00 uur) een nieuwe zesdelige tv-serie over de wilde natuur van Europa die laat zien dat we in een veel wilder werelddeel leven dan je misschien denkt.
De wolf die terug is in Nederland, de wisent (Europese bizon) die terugkeert naar de zuidelijke Karpaten in Roemenië, gieren die in steeds grotere aantallen de lucht in gaan in het Rodopegebergte van Bulgarije en de Marsicaanse bruine beren die zich vlakbij Rome thuis voelen. Europe's New Wild laat in zes afleveringen zien hoe wilde dieren terugkeren en floreren, soms op de meest onverwachte plaatsen en dichterbij dan veel mensen denken.
Royal enthousiame
De eerste aflevering gaat over de terugkeer van wisenten in Europa en is speciaal ingesproken door Prinses Laurentien, die sinds de oprichting betrokken is bij Rewilding Europe.
“Ik vond het geweldig om te doen!" zegt ze. "Je wordt helemaal trots op Europa als je naar de afleveringen kijkt. En het laat zien dat we ook in onze moderne maatschappij wilde natuur kunnen hebben waar we allemaal van kunnen genieten, zonder er ver voor op reis te gaan."
Natuur op eigen benen
Veel van de beelden zijn opgenomen in de gebieden van Rewilding Europe, een organisatie die op grote schaal werkt aan meer wilde natuur in Europa.
“Europe’s New Wild geeft een unieke inkijk in hoe iconische diersoorten terugkeren, waarvan veel mensen niet eens weten dat ze in Europa horen”, zegt Frans Schepers, Algemeen Directeur van Rewilding Europe. De serie laat ook zien hoe we kunnen leren om weer samen te leven met wilde dieren in onze omgeving. Daarnaast demonstreren de afleveringen hoe veerkrachtig de natuur is en hoe deze kan en zal terugveren als we daar de ruimte voor geven. En dat is noodzakelijk, want grootschalig natuurherstel is het antwoord op het tegengaan van de effecten van klimaatverandering en herstel van biodiversiteit, volgens Rewilding Europe. “De natuur is onze best bondgenoot."
Nederlands perspectief
Ook in een klein land als Nederland is grootschalig natuurherstel belangrijk, en juist in een vruchtbare delta als die van ons is veel mogelijk.
Ruimte voor de rivier, de positieve effecten van natuurlijke begrazing, de terugkeer van bever, zeearend en wolf, een dynamisch kustbeheer - het zijn maar enkele voorbeelden van wat er reeds is bereikt.
Foto's (c) iStock, RVD, Land van Saeftinghe
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in