• Royalty

Máxima: dit deed ze op de vooravond van haar bruiloft

Door Ella Vermeulen
Máxima: dit deed ze op de vooravond van haar bruiloft

De bruid had werkelijk geen seconde rust…

Morgen zijn koning Willem Alexander en koningin Máxima 18 jaar getrouwd. Eerder deze week blikte Nouveau al terug op de verloving en de trouwjurk, vandaag even een throwback naar die laatste uren voor de grote dag.

Wat een beetje is weggezakt, is dat dit een héél grote Royal Wedding was, die al op 31 januari – de verjaardag van Beatrix – begon met een diner dansant in het Koninklijk Paleis op de Dam. Op het menu 'een medaillon van zalm, gevolgd door gebraden kalfsvlees met een coulis van morilles of gevulde courgette met ratatouille en als dessert mokka-ijs met sinaasappel'.

Máxima: dit deed ze op de vooravond van haar bruiloft

Alle royals zaten in de grote zaal van het paleis, de burgers in een aparte salon, wat een surrealistische ervaring voor de bruid moet zijn geweest. Na het diner werd er gedanst: de polonaise (niet die van carnaval, maar de Poolse dans) en een Cubaanse band speelde salsa.

Máxima: dit deed ze op de vooravond van haar bruiloft

Prinses Mette-Marit van Noorwegen droeg bruin, een kleur waar we haar daarna nooit meer in hebben gezien tijdens feestelijkheden. Prinses Caroline van Hannover, geboren van Monaco, 'rookte tevreden Havana-sigaren,' zo meldt het boek 'Máxima, de Argentijnse Jaren'. En kroonprins Felipe van Spanje, die zijn Letizia nog niet had ontmoet, danste met alle dames, getrouwd, vrijgezel en gekroond of niet, de schat.

Máxima: dit deed ze op de vooravond van haar bruiloft

De festiviteiten werden op 1 februari werd voortgezet met een lunchconcert van het Koninklijk Concertgebouworkest. Uiteraard weer met plichtplegingen en toespraken, daarna ging het stel door naar de Nieuwe Kerk om de entree en het vertrek van de grote dag te repeteren.

Máxima: dit deed ze op de vooravond van haar bruiloft

Om de sleep van de Valentino na te bootsen, liep Máxima - toch wel een tikje pips van vermoeidheid - rond met om haar middel een gordijn dat dezelfde lengte had. Die repetitie duurder drie (!) uur, aansluitend werd er gedineerd met de royal gasten in het paleis.

's Avonds dan even tijd voor zichzelf? Nee, het bruidspaar en vijftigduizend genodigden woonden in de Amsterdam Arena een 'nationale feestavond' bij, georganiseerd door het Nationaal Oranje Comité en de gemeente Amsterdam. Meer dan duizend muzikanten, dansers en andere artiesten deden eraan mee. Actrice Loes Luca verzorgde de presentatie. Het bruidspaar kwam weinig in beeld, maar op 2.24 toch even een glimp van Máxima.

Máxima: dit deed ze op de vooravond van haar bruiloft

Na afloop was er een souper in het Amstel waar Máxima nog puf had om te dansen met haar vriendinnen. Het was hier waar haar BFF Samantha Deane Frederik van Welderen baron Rengers leerde kennen, met wie ze twee jaar later zou trouwen: van een bruiloft komt een bruiloft, ook in dit geval. Op de terugweg naar het paleis moet ze de eerste Oranjefans langs de route al hebben gezien, in die laatste uren als burgermeisje.  

Gezien het feit dat ze de volgende dag al vroeg op moest voor haar, tiara, make-up en de Valentino zal ze niet veel geslapen hebben. De volgende dag diende ze al om 10:15 in de Beurs van Berlage haar burgerlijk huwelijk te laten voltrekken, waarmee ze officieel kroonprinses werd. De uitputtingsslag die eraan vooraf was gegaan, was haar niet aan te zien, waarmee ze glansrijk bewees geknipt te zijn voor haar nieuwe rol.

Foto's © Brunopress, Getty Images, RVD

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in