Koningin Silvia in zee met IKEA

Koningin Silvia in zee met IKEA

Hoe blauw-met-geel wil je het hebben?

Begin jaren negentig verloor koningin Silvia van Zweden haar moeder aan de ziekte van Alzheimer en sindsdien maakt ze zich sterk voor meer begrip en betere hulp voor mensen die lijden aan de ziekte.

Koningin Silvia in zee met IKEA

Dat heeft nu een concrete invulling gekregen. Ikea en Skanska, een bedrijf dat duurzame en betaalbare huizen maakt, hebben het project SilviaBo opgestart in samenwerking met Silvia. Ze gaan betaalbare appartementen maken voor mensen met dementie. Alles volgens het principe van de grote blauwe doos: hoge oplage, lage prijzen.

Koningin Silvia in zee met IKEA

Dementievriendelijk betekent bijvoorbeeld dat er geen spiegels komen te hangen en de vloer in de badkamer geen donkere kleur mag hebben. Dementiepatiënten raken daarvan in de war of schrikken ervan. Het eerste gebouw met acht appartementen is gebouwd net buiten Stockholm, Silvia heeft zich er intensief mee bemoeid. "Het is een mooi project om mensen met deze nare ziekte te kunnen helpen," zegt ze.

Foto's (c) Kungahuset, SilviaBo

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in