Koning Willem-Alexander in Letland; een terugblik

Koning Willem-Alexander in Letland; een terugblik

Vandaag reisde Koning Willem-Alexander al weer door naar Estland. Het staatsbezoek, zijn eerste zonder Máxima aan zijn zijde, in Letland is daarmee achter de rug. Een overzicht:

Koning Willem-Alexander begon maandagmorgen bij het Kasteel van Riga aan zijn veertiende staatsbezoek, het eerste zonder koningin Máxima. 

Zij zegde af vanwege het tragisch overlijden van haar jongste zus Inés, maar ze is er in gedachten bij, zo vertelde Willem-Alexander zondag al na aankomst in Letland.

Ondanks het overvolle programma was er even tijd voor ontspanning, en de mogelijkheid om een leuk plaatje te schieten voor de pers tijdens de rondvaart in Riga.

Koning Willem-Alexander in Letland; een terugblik

Eeuwfeest

De Baltische republiek viert dit jaar het eeuwfeest van de aan het einde van de Eerste Wereldoorlog en onder de kruitdampen van de Russische revolutie verworven onafhankelijkheid. 

Kranslegging

Samen met president Raimonds Vējonis legde de koning bloemen aan de voet van het imposante Vrijheidsmonument van Letland, aan de rand van het oude centrum van de voormalige Hanzestad Riga.

Rond het beeld hadden zich tientallen nieuwsgierigen verzameld om een glimp op te vangen van de ingetogen plechtigheid. 

Daarna mengden koning en president zich even onder het publiek, onder wie Nederlandse studenten die tandheelkunde in Letland zijn gaan studeren nadat ze in eigen land waren uitgeloot . 

Koning Willem-Alexander in Letland; een terugblik

Willem-Alexander had hun aanwezigheid ook al opgemerkt op de lijst met genodigden voor de ontvangst voor de kleine Nederlandse gemeenschap dinsdagmorgen. "We zien elkaar daar", zei hij.

Symbolisch cadeau

Voor Letland is het verjaardagscadeau dat de koning heeft meegebracht van groot symbolisch belang. 

Koning Willem-Alexander in Letland; een terugblik

Willem-Alexander heeft een fraai voorbeeld van 'Dutch Design' meegenomen, 'Rijks, Masters of the Golden Age' van de hand van Marcel Wanders, dat hij in de Nationale Bibliotheek aanbiedt. In het boek staan verwijzingen naar de eeuwenoude banden tussen Nederland en Letland.

Staatsbanket

Maandagavond voorafgaand aan het staatsbanket met president Raimonds Vejonis en zijn vrouw Iveta Vejone in het Kasteel van Riga, Letland.

Koning Willem-Alexander in Letland; een terugblik

Uithoudingsvermogen

Koning Willem-Alexander vraagt deze dagen veel van zijn uithoudingsvermogen. Drie staatsbezoeken in één week, met net een zwaar beladen retourtje Buenos Aires achter de rug, en zonder de steun van echtgenote Máxima, is een zware opgave.

De koning immers staat steeds in het middelpunt van de belangstelling, en kan bij gesprekken en presentaties zijn gedachten niet laten afdwalen.

Dinsdag reisde hij door naar Estland, natuurlijk lees je op Nouveau.nl meer over dat bezoek.

Beeld en bron: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in