Kijktip: Charles, Diana en de waarheid over hun bruiloft

Door Ella Vermeulen
Kijktip: Charles, Diana en de waarheid over hun bruiloft

Zeven dagen gekte, tranen en tiara's in Buckingham Palace.

Juli 1981. Lady Diana Spencer komt erachter dat haar aanstaande, kroonprins Charles, een gouden schakelarmband aan zijn minnares Camilla wil geven, met daarop de initialen van hun koosnamen: Fred en Gladys. Ondanks haar woedende tranen bij een confrontatie, staat hij erop de armband toch aan Camilla te schenken.

De gemoederen lopen zo hoog op dat Diana bij de repetitie, een week voor de bruiloft, ontroostbaar huilend in St. Paul's Cathedral staat. Wonderbaarlijk dat ze het nog kan opbrengen om bij het vertrek zijn hand te pakken. Ze overweegt van het huwelijk af te zien en overlegt op de maandag voor het huwelijk met haar zussen. Die relativeren haar voorgevoelens dat het een drama zal worden. 'Pech Duch,' zeggen ze en gebruiken de bijnaam die ze als kind al had. 'Je gezicht prijkt al op theedoeken, dus het is te laat om er nog onderuit te kunnen.

Kijktip: Charles, Diana en de waarheid over hun bruiloft

Die avond merkt niemand iets aan Diana, als ze de eregast is op een feest voor achthonderd mensen in Buckingham Palace. Prinses Margaret bindt een ballon aan haar tiara, prins Andrew aan zijn jacquet en de royal bar schenkt een cocktail die 'A Long Comfortable Screw-up Against The Throne' is gedoopt. Lady Spencer heeft zich erbij neergelegd dat ze de volgende dag ↑ prinses van Wales zal zijn. 

Kijktip: Charles, Diana en de waarheid over hun bruiloft

Op de avond voor het huwelijk, die Diana doorbracht in Clarence House (destijds het woonverblijf van de Queen Mum), arriveert er alsnog een cadeautje van Charles voor Diana. Het is een zegelring waarop de pluimen van de prins van Wales gegraveerd staan met een lief kaartje: 'Ik ben zo trots op je en als je morgen de kerk binnen komt, sta ik bij het altijd voor je klaar. Kijk ze recht in de ogen en verblind ze.'

Kijktip: Charles, Diana en de waarheid over hun bruiloft

Het was het einde van een veelbewogen aanloop naar het huwelijk van de eeuw en het begin van een – Diana's intuïtie had het bij het rechte eind – ongelukkig huwelijk. En die zeven idiote dagen worden onder de loep genomen in Charles & Di: The Truth Behind Their Wedding. De docu vertelt het schokkende verhaal van de zeven dagen voor het huwelijk van Charles en Diana in St. Paul's Cathedral in Londen.

Aan het woord komen onder meer de neef van prinses Diana, haar voormalig werkgever en Angela Rippon. Die laatste was een van de twee verslaggevers die Charles en Diana een dag voor het huwelijk interviewde. Ook Elizabeth Emmanuel, de ontwerpster van de bruidsjurk van Diana, vertelt haar verhaal in de documentaire.

Charles & Di: The Truth Behind Their Wedding is alleen vandaag nog terug te kijken op NPO Gemist.

Foto's (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in