Diana’s wanhoop

Diana’s wanhoop

Ze was zó ongelukkig in haar huwelijk, dat ze er al na een paar weken een einde aan probeerde te maken. Diana’s verhaal wordt – ook bijna twintig jaar na haar dood - tragischer en tragischer.

In de aanloop naar het twintigste jubileum van de sterfdag van prinses Diana (op 31 augustus) komen er veel details vrij over haar ongelukkige huwelijk met Charles. Ze deelde haar verhaal in de jaren ’90 met biograaf Andrew Morton via top secret bandopnames die nu alsnog het levenslicht zien. En waarop Diana pijnlijk openhartig was.

Diana’s wanhoop

In het boek, dat in 1992 gepubliceerd werd, was al te lezen over Diana’s meerdere zelfmoordpogingen. ‘Vrienden’ van de prinses zouden er openhartig over verteld hebben. Maar pas nu het boek opnieuw uitkomt met transcripties van de bandjes die Diana speciaal voor Andrew opnam, blijkt dat Diana zelf sprak over haar eerste zelfmoordpoging.

Lees ook: Prins Harry bekent dat hij bijna een zenuwinzinking had na de dood van Diana

“Ik had enorm veel hoop voor onze huwelijksreis”, zei Diana op de tapes. “Op dat punt had ik vreselijke boulimia. Ik at alles wat ik kon vinden, en gaf twee minuten daarna over. En ik was zo moe, om alle verkeerde redenen. Ik droomde elke nacht over Camilla, zij was echt mijn obsessie. Ondertussen werd ik dunner en dunner.”

Diana’s wanhoop

Na de huwelijksreis verbeterde de situatie geenszins. “Mensen begonnen commentaar te hebben op mijn figuur. Het ging steeds slechter met me. In oktober was ik zó depressief dat ik mijn polsen probeerde door te snijden met een scheermesje. Het bleef maar regenen. Ik ging naar Londen om in behandeling te gaan. Daar kwam elke psychiater die ze maar konden bedenken langs om me Valium en wat nog meer te geven.”

Niet veel later raakte Diana zwanger, en werd ze ook een stukje gelukkiger. Maar dat geluk, zo weten we nu, was van korte duur.Het boek Diana: Her True Story – In Her Own Words komt op 17 juni uit.