Wies is het beu: 'Er moet méér 50+ op de werkvloer!'

Wies is het beu: 'Er moet méér 50+ op de werkvloer!'

Waarom 50-plussers zó belangrijk zijn op het werk.

Wies: "Soms kan ik me niet voorstellen dat ik tot de groep ‘oudere’ werknemers behoor. Wat is er gebeurd? Ik zie me nog zenuwachtig bij het kopieerapparaat staan bij het reclamebureau waar ik begon. Ik dacht niet voor mezelf, ik was alleen maar bezig met wat de leidinggevende van mij verwachtte.

Huizenhoog keek ik op tegen de mensen die boven mij stonden. En nu ben ik opeens degene die leiding geeft, die precies weet hoe de hazen lopen, die snel en efficiënt iets afhandelt. Maar om nou te zeggen dat ik ‘over the hill’ ben als het om werken gaat, nee. Sterker nog: ik begin net lekker op dreef te komen. Juist nu kan ik succes boeken met alle ervaring die ik heb opgedaan. Juist nu ben ik interessant voor opdrachtgevers. Juist nu weet ik waar ik goed in ben en wat ik het liefste doe. Ik zie dat ook bij de vriendinnen van mijn leeftijd. Lange tijd is er gezaaid en nu kan er geoogst worden.

Verdelen, verdelen, verdelen

Ik begrijp dan ook niet waarom 50-plussers niet méér vertegenwoordigd zijn op de werkvloer en waarom deze groep minder goed aan de bak komt. De verdeling jong en oud zou veel meer moeten overeenkomen met de leeftijdsverdeling van de arbeidsgerechtigden in de maatschappij. Inmiddels is meer dan de helft van de volwassen bevolking ouder dan vijftig, dat zie je niet terug op de werkvloer.

Het zijn de vooroordelen over 50-plussers die nog steeds roet in het eten gooien. Zij zouden minder efficiënt, minder productief of langzamer zijn. Maar die gedachten vind ik zo achterhaald. Ja, er zijn mensen die bij bepaalde taken denken: ‘Daar heb ik echt geen zin meer in, laat dat iemand anders maar doen.’

Ieder zijn kwaliteiten

Ja, een oudere is meestal – weet ik uit ervaring – minder kneedbaar, maar daar staan zoveel kwaliteiten tegenover die jongere werknemers niet hebben. Neem het snel kunnen schakelen, precies weten hoe iets werkt, durven en kunnen beslissen op ervaring, weten waar je talenten liggen, loyaal zijn en ga zo maar door.  In mijn laatste baan heb ik gezien dat het soms zoveel efficiënter was om een ervaren journalist of redacteur in te huren dan een begin dertiger. Daarmee zeg ik niet dat oudere werknemers beter zijn dan jongere. Jongere werknemers hebben andere voordelen, pakken graag nieuwe taken aan, zijn gretig om ervaring op te doen en zijn op bepaalde gebieden sneller dan ouderen, zeker als het gaat om social media. Zo heeft iedere leeftijdsgroep z’n kwaliteiten, als je die goed mixt krijg je volgens mij de beste resultaten.

Gelukkig stijgt het aantal werkende 55 tot 65-jarigen en 65-plussers de laatste jaren al sterk. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau vindt ruim driekwart (77 procent) van de werkgevers dat hun oudere werknemers het net zo goed doen op de werkvloer als hun jongere personeel. Bijna één op de acht (12 procent) vindt zelfs dat ouderen beter functioneren dan jonge medewerkers.

Wies is het beu: 'Er moet méér 50+ op de werkvloer!'

Waar voor je geld

Dat gaat de goede kant op, nu nog een andere belemmering wegnemen: de kosten. Is dat een goede reden om geen ouderen aan te nemen of om ze eerder te ontslaan?  We horen het genoeg om ons heen: ‘Ik word niet meer aangenomen omdat ik te duur ben’. Het is waar dat een 50-plusser al gauw aan de top zit van de cao-salarisschalen, meer verlofdagen heeft en extra vergoedingen krijgt. Echter, nu de maatschappij vergrijst, worden die extra vergoedingen voor oudere werknemers steeds meer ingeperkt, maar ook al zou dat niet zo zijn dan denk ik nóg: als iemand goed is in zijn werk, krijg je toch waar voor je geld?

Vijftigplussers nemen een flinke dosis levens- en werkervaring mee, wat van zo’n grote betekenis kan zijn binnen het bedrijf.  Iemand die goed presteert, of hij nou 30, 50 of 70 is, is altijd het geld meer dan waard.  

Award voor ervaring

Iets wat volledig aansluit bij deze gedachtengang is The Experience Award, een nieuw initiatief van en een groep loopbaancoaches, recruitmentbureau’s en HR-managers die pleiten voor een betere leeftijdsverdeling op de werkvloer. Door middel van het uitreiken van een prijs voor een 50-plusser die uitblinkt in zijn of haar werk, willen ze laten zien hoe waardevol vijftigplussers kunnen zijn. Vooral op het gebied van innovativiteit, productiviteit, flexibiliteit, arbeidsethos en inspiratie. 

Omdat ik het zo’n goed initiatief vind, ben ik ambassadeur van The Experience Award geworden en zal ik tijdens de uitreiking in oktober de host van het evenement worden. Ken je een collega of kennis die om wat voor reden dan ook uitblinkt in haar/zijn werk, nomineer haar/hem dan vooral. Laat maar zien waartoe die 50-plussers in staat zijn. Nomineren kan hier

En werkgevers, maak lekker gebruik van die zogenaamd ‘oudere’ werknemers daar boek je alleen maar succes mee!"

Beeld: Stef Nagel/Wies Verbeek

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in