'Heikele punten gaat ze niet uit de weg.'
Viroloog Marion Koopmans krijgt de Irispenning 2021 voor excellente wetenschapscommunicatie. Maandagavond wordt de prijs aan de viroloog uitgereikt door demissionair minister Ingrid van Engelshoven tijdens de Avond van Wetenschap & Maatschappij.
Koopmans krijgt de prijs, 10.000 euro en een penning, voor haar communicatie over de coronapandemie. De prijs gaat onder andere naar haar omdat zij, zoals in het juryrapport staat, in de communicatie rondom de coronapandemie ‘schijnbaar onvermoeibaar telkens weer ingewikkelde kwesties zodanig verwoordt dat het publiek daar echt informatie aan kon ontlenen. Zonder heikele punten te schuwen heeft zij eenduidig, geduldig en met veel kennis dit lastige onderwerp weten te duiden.'
'Zij blijft met niet aflatende energie het publieke debat aangaan, ook op sociale media'
'Zij blijft met niet aflatende energie het publieke debat aangaan, ook op sociale media, waarbij zij het gesprek ook bij ongezouten meningen telkens weer weet ‘te normaliseren en terug te brengen tot de nuchtere, wetenschappelijke feiten’.
Als viroloog heeft zij haar sporen al lang en breed verdiend. Zij waarschuwde al vroeg voor de uitbraak van een pandemie. ‘Met een aanstekelijke geestdrift weet zij keer op keer een onderscheid te maken tussen wat men zegt en wat wij weten over het virus, in begrijpelijke taal.’ Daarom verdient Marion Koopmans de Irispenning 2021.'
Koopmans is onder andere hoogleraar Virologie, afdelingshoofd Viroscience van het ErasmusMC in Rotterdam en adviseert als lid van het Outbreak Management Team (OMT) de overheid over corona. Sinds de uitbraak van COVID-19 is ze vaak te zien in de media.
Wetenschapsprijs
De Irispenning werd in 2019 in het leven geroepen om instellingen, projecten of personen te bekronen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de toenemende aandacht voor wetenschap en technologie.
Feiten voor alles
Initiatiefnemers zijn wetenschapsmusea Rijksmuseum Boerhaave, NEMO Science Museum en Teylers Museum. Wetenschapper Robbert Dijkgraaf won de eerste keer, de tweede penning ging naar Lowlands Science, het wetenschapsprogramma van het festival.
Iris staat voor communicatie
De Irispenning is genoemd naar de Griekse godin Iris, godin van de regenboog en vliegensvlugge boodschapster van de goden. De veelkleurige, goudgevleugelde Iris bracht via de brug tussen hemel en aarde, de regenboog, boodschappen van de goden naar de mensen.
Foto's (c) Roger Neve voor Nouveau / DPG Media 2021
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in