Topmodel Maye Musk verklapt het geheim van haar succes

Topmodel Maye Musk verklapt het geheim van haar succes

'Ga voor een leven vol avontuur, schoonheid en succes!'

Ze houdt van felle kleuren, draagt haar zilveren haar graag in een pompadour en schrikt niet snel terug van een zwierige cape of een architecturale jas: "Wat je draagt, moet altijd een shopstopper zijn, aldus model en diëtist Maye Musk (72), tevens moeder van Elon Musk (Tesla, SpaceX).

Maye is dat al van nature: hoewel ze op haar 15e als model begon (deze foto is uit 1987), brak ze pas echt door toen ze in de zestig was.

Niet dat ze daarvoor geen geweldig leven had: 'I am a star in my own right' zoals ze niet zonder zelfvertrouwen verklaart.

Het nieuwe boek over haar leven leest als een avonturenromen. Maye werd geboren in Canada, maar groeide op in Pretoria bij ouders die de wereld rondvlogen in een propellorvliegtuig. Het gezin schuimde tien jaar lang de Kalahariwoestijn af op zoek naar de Verloren Stad van de Kalahari, als een soort amateur-Indiana Jones'en.

In 1969 was ze een van de finalisten in de Miss South Africa verkiezing, een jaar later trouwde ze met schoolliefde Errol Musk met wie ze Elon, Kimbal en Tosca kreeg. Het huwelijk liep tien jaar later uit op een vechtscheiding, waarna ze van haar diëtistenpraktijk moest leven: "We waren erg arm, maar de kinderen waren gelukkig dol op boterhammen met pindakaas, ze hadden geen idee dat ze dingen tekort kwamen."

Het is een schril contrast met haar latere, buitengewoon glamoureuze modellencarrière. Die ging van plus-size model in de jaren tachtig tot slanke silverati nu. "Ze zeggen dat je uiterlijk je na een bepaalde leeftijd niets meer kan schelen," zegt ze. "Ik vraag me af welke leeftijd dat is."  

Topmodel Maye Musk verklapt het geheim van haar succes

Haar boek Een vrouw maakt een plan (19 euro) komt uit op 9 juni en is een hybride tussen een biografie en een zelfhulpboek. "Er zijn veel slechts situaties waar je in terecht kunt komen," zegt ze. "En je leven loopt meestal niet zoals je graag had gezien, maar je kunt altijd dingen veranderen, hoe eng dat ook is. Het is nergens voor nodig om genoegen te nemen met een ongelukkig persoonlijk of professioneel leven. Ik heb dat lange tijd wel gedaan, tot ik besloot dingen te veranderen. Met een plan kun je een gelukkiger leven krijgen, daar ben ik het bewijs van."

Openingsfoto (c) Maye Musk / Instagram

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in