• Powervrouwen

Steeds meer vrouwen beginnen voor zichzelf

Steeds meer vrouwen beginnen voor zichzelf

Met name 40+ waagt de sprong.

Nederland telt steeds meer vrouwelijke ondernemers. Volgens onderzoek van de Kamer van Koophandel (KVK) is hun aantal inmiddels gestegen tot bijna 668.000, van een kleine 520.000 vijf jaar terug.

Ook ten opzichte van mannen wonnen vrouwelijke ondernemers wat terrein. Waren in het eerste kwartaal van 2016 nog 35 van de honderd ondernemers vrouw, in het eerste kwartaal van 2021 was dat aandeel gestegen tot 37.

Steeds meer vrouwen beginnen voor zichzelf

Vrouwelijke ondernemers zijn volgens de cijfers uit het Handelsregister vooral actief in de zakelijke dienstverlening. Daarnaast ondernemen vrouwen van oudsher veel in bijvoorbeeld de persoonlijke dienstverlening.

'Vrouwen ondernemen helemaal niet zoveel in de persoonlijke dienstverlening'

"Nog steeds is het beeld dat vrouwen alleen werkzaam zijn in de sector ‘persoonlijke dienstverlening’, zoals schoonheidsverzorging en haarverzorging, maar het is goed om dat te nuanceren", zegt Josette Dijkhuizen, hoogleraar ondernemerschapsontwikkeling aan de Maastricht School of Management. "Van alle ondernemers in deze sector is weliswaar het leeuwendeel vrouw, maar binnen de gehele groep vrouwelijke ondernemers is er maar 12 procent van hen in deze sector actief."

Steeds meer vrouwen beginnen voor zichzelf

Uit het onderzoek komen meer wetenswaardigheden naar voren. Zo starten de meeste vrouwen een onderneming in Noord-Holland en zijn jongere starters doorgaans minder vaak vrouw. In de groep startende ondernemers tot 19 jaar is maar ruim een kwart vrouw. Ter vergelijking: in de leeftijdscategorie 40 tot 55 jaar is het aantal mannelijke en vrouwelijke starters bijna gelijk.

Voor jezelf beginnen? Goed om te weten

  • Het is het leukste dat je ooit zult doen, maar het is ook pittig: wie eigen baas is, is nooit klaar.
  • Het is verleidelijk van je hobby je werk te maken, maar dat heeft alleen zin als je je ermee kunt bedruipen.
  • Je hebt ultieme vrijheid, maar je kunt niet alles hebben: deadlines en contracten gaan voor nachtrust en socialiseren.
  • Alles, maar dan ook alles moet je zelf regelen, van een puntenslijper tot je pensioen.
  • Het lastigste is misschien nog wel goed voor jezelf te blijven zorgen als je werk zo'n grote rol in je leven gaat spelen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in