Ze wordt geprezen voor haar moed in haar werk.
Auteur Lale Gül is dit jaar de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs. Dat heeft juryvoorzitter Simon Fortuyn bekendgemaakt op het symposium Verdraagzaamheid versus vrijheid van meningsuiting, ter gelegenheid van de twintigste sterfdag van zijn broer Pim.
'Er zijn weinig schrijvers die hun eigen culturele en religieuze achtergrond durven te bekritiseren'
De jury prijst de Turks-Nederlandse Gül om haar debuutroman Ik ga leven, waarin ze schrijft over de beklemming van opgroeien in een streng-islamitisch gezin. "Daarvoor is moed nodig", licht de jury toe. "Er zijn weinig schrijvers die hun eigen culturele en religieuze achtergrond durven te bekritiseren."
Na publicatie werd de 24-jarige Gül overstelpt met haatberichten en doodsbedreigingen uit de moslimhoek. De jury stelt dat de schrijver desondanks "een onbevreesde intellectueel" is. "Belangrijke thema's zoals keuzevrijheid voor vrouwen en de achterstand ten opzichte van mannen beschrijft ze vanuit haar eigen ervaring en ze schuwt de soms pijnlijke realiteit niet."
Eerder was Gül al uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar. De Pim Fortuyn Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan opiniemakers, bestuurders of politici die volgens de organisatie strijden voor het vrije woord, taboes durven doorbreken en stelling nemen in het maatschappelijk debat. De prijs bestaat uit een wisselbokaal.
Vorig jaar won tv-presentator en columnist Fidan Ekiz. Gül was toen een van de genomineerden. Dit jaar waren er geen andere kandidaten voor de prijs.
De jury van de Pim Fortuyn Prijs bestaat naast voorzitter Simon Fortuyn uit JA21-fractieleider Joost Eerdmans, hoogleraar en publicist Afshin Ellian en psychiater en columnist Esther van Fenema.
Het is vrijdag precies twintig jaar geleden dat politicus Pim Fortuyn werd vermoord op het Mediapark in Hilversum.
Foto's (c) Brunopress
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in