3 vrouwen met voorkeursstemmen naar het Binnenhof

3 vrouwen met voorkeursstemmen naar het Binnenhof

Lage plek op de kieslijst? Hun stemmers wisten hen te vinden!

Afgaan op hun plek op de kandidatenlijst zouden ze de Kamer niet hebben gehaald. Twee vrouwen van GroenLinks en een vrouw van Volt lukte het toch, dankzij voorkeursstemmen op dat enorme stemformulier van dit jaar. Wie zijn deze stemmentrekkers?

Lisa Westerveld

Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) behaalde voor de tweede keer op rij een zetel met voorkeursstemmen, wat best bijzonder is. De afgelopen vier jaar voerde ze het woord over onderwijs en de jeugdzorg.

3 vrouwen met voorkeursstemmen naar het Binnenhof

Misschien dat ze minder zichtbaar was in de 'grote' campagne van GL, maar ze sprak wel veel jongeren én hun ouders via Instagram, wat een buitengewoon effectief middel bleek om haar doelgroep te bereiken.

Kauthar Bouchallikht

Nadat GroenLinks haar kandidatuur bekend had gemaakt, kwam Kauthar onder vuur te liggen vanwege haar geschiedenis als vicevoorzitter van Femyso.

3 vrouwen met voorkeursstemmen naar het Binnenhof

Die koepel van 33 islamitische jongerenorganisaties uit twintig Europese landen wordt al jaren in verband gebracht met de Moslimbroederschap. De ophef "heeft haar waarschijnlijk zelfs stemmen opgeleverd. Linkse stemmers stemmen progressiever en vinden meer diversiteit belangrijk," zegt Devika Partiman, oprichter van Stem op een Vrouw, een actiegroep die zich inzet voor meer vrouwen in de Kamer, in NRC.

Marieke Koekkoek

Voor Volt werd Marieke Koekkoek met voorkeursstemmen de Tweede Kamer ingebracht. Ze stond op nummer vier van de lijst en passeerde zo de nummer drie, Ernst Boutkan, met dank aan veel in beeld zijn, veel aandacht van Utrechtse regionale media en stevig aanwezig zijn op social media.

3 vrouwen met voorkeursstemmen naar het Binnenhof

Koekkoek heeft er een 'dubbel gevoel' over laat ze weten op Twitter. "Ik wil jullie erg bedanken voor jullie vertrouwen! Wel heel jammer dat Ernst Boutkan niet de Kamer in komt, terwijl hij ook een geweldig Kamerlid was geweest. Veel zin om aan de slag te gaan."

Hoe werken voorkeursstemmen?

Om met voorkeurstemmen verkozen te worden, moet een kandidaat-Kamerlid een kwart van de kiesdeler halen. De kiesdeler is het totaal aantal geldige stemmen, gedeeld door 150 zetels maakt 68.421. De voorkeursdrempel komt dus op 17.379 stemmen. Kandidaten die lager stonden op de lijst, kunnen zo alsnog een zetel innemen.

Foto's (c) ANP, Brunopress, Volt, Groen Links

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in